Sitnice koje plaše programere

Sitnice koje plaše programere WPAurora WordPress Srbija

Pravljenje sajtova nosi sa sobom i veliki broj izazova sa kojima se suočavaju programeri, bez obzira na to koliko su uspešni u tom poslu.

Najčešće situacije sa kojima se programeri suočavaju i koje uzrokuju razne strahove i frustracije su:

Imam ideju…

Ukoliko klijent ne pristupi sa jasno definisanim budžetom, njegovo “Imam ideju!“ verovatno nikada neće ugledati svetlost dana. Česta je pojava da klijenti žele da se njihove ideje realizuju besplatno uz komentar: To je veoma jednostavno… Da, verovatno i jeste. Ali zahteva neko znanje kako to treba da se uradi i vreme za realizaciju.

Potražiću rešenje problema na Google i sam ću rešiti problem!

Preduzimanje inicijative jeste za svaku pohvalu, ali u ovom slučaju često je razlog zašto se programeri hvataju za glavu. Ako klijent odbije ponudu da programer popravi neki problem i insistira na tome da to sam uradi, on samo želi da smanji sebi troškove održavanja sajta. Međutim, kad održavanje sajta radi nestručna osoba, dolazi do novih problema, a dotadašnji programerov trud pada u vodu.

Otkazivanje servera

Otkazivanje servera je prava stvar da vam se malo osveži dan i poremete planovi budući da uglavnom nešto otkaže kada ste u sred nekog veoma važnog posla. Otkazivanje zahteva ponovno pokretanje servera i ponovno učitavanje sajta što dovodi do promene toka rada, a ponekad i do toga da sve mora ispočetka da se uradi!

Kad (ne)ažuriranje Plugin-a napravi problem

Česta pojava, ništa novo! Taman kad pomislite da ćete odjednom da ažurirate sve plugin-ove i kliknete na odgovarajuće dugme – BUM! Iznenada se pojavi samo beli ekran i nastane panika! Ostaje samo nada da ste skoro uradili backup… Isto može da se desi i kad odlučite da dodate novi plugin na svoj sajt, ponovo se pojavi samo beli ekran (WordPress i beli ekran smrti). Ovo samo naglašava važnost razvijanja na lokalnom serveru (Instalacija WordPress-a na Vašem računaru). Na taj način možete da budete sigurni da ne postoje konflikti između plugin-ova pre nego što sajt postane vidljiv.

“Zaista mi treba sve to!“

Takođe se dešava da klijentu “zaista trebaju“ svi mogući plugin-ovi. Međutim, veliki broj plugin-ova može znatno da uspori rad sajta na kom vredno radite (Koliko plugin-ova treba imati?).

“Sve izgleda lepo, ali treba mi mala promena!“

“To je samo još nekoliko minuta… Još samo ovo…“, reči su koje programerima uteraju strah u kosti i često predstavljaju rizik od promene celokupnog dizajna i svega što je urađeno… “Još samo nešto“ nikada nije još samo pet minuta posla! Još jedna stavka koja zna da iznervira programera jeste kada klijenti, nakon dogovorene teme i izgleda sajta, traže nove teme koje im “eto, ipak više odgovaraju!“

Iznenadne promene u obimu posla

Revizija urađenog i dodavanje nekoliko potrebnih stavki se očekuje i podrazumeva, ali kada klijent uporno dodaje još funkcija i zadataka u projekat, a ne želi ni da čuje da mora da plati dodatno za nove stvake, zaista može da bude frustrirajuće.

Loš sadržaj

Klijenti često ne shvataju da nije sve u vrhunskom dizajnu i izgledu stranice i da zaista moraju da obrate pažnju i na sadržaj sajta! (Šta je to uspešan blog – saveti)

“Nemamo veliki budžet…“

Dešava se da klijenti zaista nekada nemaju veliki budžet, ali imaju planove da ga povećaju i da naknadno ulože u svoj sajt više nego što imaju na početku. Međutim, češće se dešava da klijenti žele bilo kakav sajt i tvrde da im je dovoljan i neki jeftin, samo da se pokaže…

Hakovani sajt

Postoji li nešto gore od toga da otkrijete da je sajt na kom ste vredno radili hakovan ili zaražen nekim ozbiljnim virusom? Definitivno ne želite da provodite vreme čisteći taj nered, obezbedite dobar backup sistem, može da vam pomogne i da vam uštedi mnogo vremena.

Novi trik tik pred kraj posla

Vredno radite na nečemu što vam oduzima mnogo vremena i odjednom otkrijete novi trik koji je mogao da vam uštedi mnogo vremena još na samom početku. Da, to može da bude veoma frustrirajuće!

Sporo vreme učitavanja

Veoma je iritantno kada uspete da redukujete broj plugin-ova, sredite sve prepreke koje su vam se našle na putu, ali vreme učitavanja traje predugo…

Klijent ne reaguje…

Poslali ste konačnu verziju sajta, završili ste ogroman posao ali vaš klijent je nestao… Desilo se nešto, ili samo izbegava da vam isplati vaš honorar? Ili…?

Zaključak

Sigurno postoji još mnogo stavki koje vas ostavljaju uznemirenim i koje vas frustriraju. Koje su to? Šta je za vas najveći strah koji vas navodi na to da batalite sve i pobegnete glavom bez obzira?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.