Optimizacija slika

Optimizacija slika jpg jpeg png kada se koristi format slike

Da li pravilno snimate slike? Većina početnika u svetu web-a zanemaruje slike, odnosno način njihovog snimanja, a to znatno može uticati na učitavanje samog sajta. Sta god bila tema sajta, svakako da bez slika nećete privući dovoljan broj korisnika, niti ih zadržati dovoljno dugo. Prema procenama, preko 20% ljudi se neće vratiti na Vaš sajt, ako se on učitava sporije. Nesumnjivo, optimizacija slika može drastično ubrzati učitavanje Vašeg sajta.

Prilikom snimanja slike, morate obratiti pažnju na format i kompresiju. Izborom dobre kompresije možete smanjiti veličinu slike i od 5 puta.

Za većinu korisnika postoji samo 2 formata: JPEG i PNG. Da bismo što lakše objasnili razliku, JPEG koristite kod fotografija i kompleksih vektora sa mnogo boja, a PNG kod jednostavnih slika, kao i onda kada Vam je potrebno da slika bude transparentna. Pored toga PNG format nije kompresovan što znači da dobijate slike većeg kvaliteta. Međutim, mana je to što su ti fajlovi obično veliki. Sa druge strane JPEG je kompresovani format slike, što znači da možete menjati kompresiju, a samim tim smanjujete kvalitet slike i njenu veličinu. Vrlo je bitno znati da veličina fajla nakon kompresije zavisi i od alata koji vrši kompresiju.

Optimizacija slika

Kao što je ranije napomenuto, slike mogu da „uspore“ Vaš sajt, i zbog toga je osnovno i neizbežno da ih optimizujete za web. WP Smush je WordPress plugin koji omogućava optimizaciju Vaših slika bez gubljenja kvaliteta.

Prednosti WP Smush-a

Vrlo je jednostavan za korišćenje, i optimizacija je moguća tokom upload-ovanja slika. Za već postojeće slike možete optimizovati i do 50 slika (u jednom prolazu), dok se optimizacija većeg broja slika naplaćuje. Za početnike ovo je i više nego dovoljno.

Mane WP Smush-a

Samo smanjenje veličine slika, naročito ako se radi o izrazito velikim fajlovima, obično nije dovoljno. Korišćenjem WP Smush-a zapravo ne možete imati uticaj na otpimizaciju, niti bilo kakav vid kontrole. Primera radi, ako upload-ujete sliku veličine 3 MB , ona će biti smanjena za 10 – 25% bez gubitka kvaliteta, što je i dalje velika slika, od nekih 2.4 MB.

Alternative

Postoje dosta različitijih plugin-ova koji imaju istu ili sličnu ulogu, koji Vam pružaju mogućnost manje ili veće kontrola, u smislu optimizacije slika.

EWWW Image Optimazer

Možete optimizovati slike prilikom upload-a ili slike koje već imate u baz. Takođe, postoji mogućnost promene formata slike, ako za to ima potrebe.

Imsanity

Jedina prednost u odnosu na prehodno navedene plugin-ove je to što možete da definište maksimalnu veličinu vaših slika. Takođe, ovaj plugin Vam daje mogućnost podešavanja kompresije JPEG slika direktno iz WordPress-a, i konverzije BMP u JPEG, i PNG u JPEG.

Adobe Photoshop

Photoshop je industristki standar na polju obrade forografija. Mana je to što je dosta skup, ali u sebi ima opciju „Save for Web“ koja Vam omogućava puno opcija i kontrolu  koja se odnosi na optimizaciju slika.

Gimp

Gimp je besplatna „alternativa“ Photoshop-a, samim ti ima sve potrebne opcije za optimizaciju i prirpemu slika za web.

Zaključak

Ako do sada niste brinuli o optimizaciji slika, vreme je da počnete. Ukoliko uložite vrlo malo truda, možete napraviti veliku razliku u smislu učitavanja Vašeg sajta, a Vaši korisnici će Vam biti zahvalni. Uprkos tome što prilikom kompresije podataka gubite na njihovim kvalitetu, taj gubitak je gotovo neprimetan. Iako postoji mnogo plugin-ova, optimizacija slika i priprema za web se i dalje radi van WordPress-a u nekom od programa, Adobe Photoshop, Gimp, JPEGMini, TinyPNG, IrfanView.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.