WordPress 5.0 šta nam donosi?

Šta nam donosi WordPress 5.0

6 decembra 2018 godine zvanično je izašla nova verzija WordPress-a 5.0 nazvana po džez muzičaru Bebo. Nova verzija je ujedno i velika promena za WordPress i donosi nam potpuno novo revolucionarno rešenje za unos sadržaja unutar WordPress-a.

Novi način za unošenje teksta

Pojam koji često čujete u diskusijama o Gutenbergu jesu blokovi. Ovi blokovi su jedinstven način za uređivanje sadržaja, koje trenutno zahteva shortcode-ove, embed kodove, widget-e, post format-e , custom post type-ove, meta box-ove i ostale formatirajuće elemente. Više o Gutenbergu možete pročitati na našem sajtu: Šta je to Gutenberg, budućnost WordPress-a?

Gutenberg nije zamene za Page buildere (alate koje kreiraju Vaš sajt) !!! On je samo alat pomoću kog unosite i ažurirate sadržaj.

Nova tema koja dolazi uz WordPress je Twenty Nineteen

Nova tema demonstrira moć Gutenberga i nove verzije WordPress-a samim tim je 100% podržava blokove. Ako se pitate šta je to podrazumevana tema, zašto se tako zove, detaljnije o tome: Istorija WordPress default tema. Možete je preuzeti sa zvanične stranice link ili unutar WordPress-a (Appearance -> Themes -> Add New).

Da li moramo da koristimo novi način ubacivanja sadržaja

Odgovor je NE. Nakon ažuriranja na novu verziju dobićete mogućnost da instalirate stari editor (Classic Editor) i time izbegnete novi (Gutenberg). Podrška za stari biće do 2021 godine.

Dodatni linkovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.