Šta je to Gutenberg, budućnost WordPress-a?

Šta je to Gutenberg, budućnost WordPress-a?

Predstavljamo vam novi pravac za WordPress!

Gutenberg

U toku je priprema novog izdavačkog iskustva za WordPress. Spremite se da vaše reči, slike i raspored sadržaja izgledaju baš onako kako ste vi zamislili, bez korišćenja bilo kakvog koda.

Možda ste već čuli za projekat nazvan Gutenberg, po genijalnom revolucionaru izdavaštva, ali se sigurno pitate od kakve će koristi to biti vama. Ko će uočiti najveću razliku? I šta će se to promeniti u vašem svakodnevnom radu? Odgovori na ova pitanja su – svako i sve. Gutenberg editor koristi blokove za kreiranje svih vrsta sadržaja, zamenjujući tako mnoštvo nedoslednih načina za prilagođavanje WordPress-a. Blokovi sadržaja potpuno menjaju interakciju korisnika i developera sa WordPress-om, tako da kreiranje bogatog web sadržaja bude lakše i intuitivnije za svakoga, bez obzira na tehničke sposobnosti, čime se vrši demokratizacija izdavaštva.

Mnogi ljudi smatraju WordPress najboljim načinom za širenje svojih ideja i vrlo je lako iskoristiti prednosti WordPress-a ako znate da napišete kod. Međutim, to ne zna da uradi svako, a od sada za takvim znanjem neće biti potrebe.

Otkrijte novo iskustvo

Gutenberg dodatak (plugin) možete pronaći na kontrolnoj tabli vašeg sajta, pod stavkom „Plugins menu“. Kliknite na „Add New“  i ukucajte „Gutenberg“ u polje za pretragu.

Drugi način je da preuzmete Gutenberg plugin i onda ga okačite na sajt.

Pomozite izgradnju budućnosti

Gutenberg se razvija na GitHub-u, koji predstavlja sjajnu polaznu tačku za informisanje o projektu.

Tim nestrpljivo iščekuje vesti o vašem iskustvu sa Gutenbergom. Ovo je uzbudljiva prilika da stvarno utičemo na budućnost WordPress-a. Istražite i koristite Gutenberg, a zatim podelite svoje mišljenje sa nama u komentaru. Tim koji razvija Gutenberg takođe smatra dragocenim vaša iskustva koja možete podeliti sa njima na oficijalnim kanalima.

Kako ovo funkcioniše?

Pojam koji često čujete u diskusijama o Gutenbergu jesu blokovi. Ovi blokovi su jedinstven način za uređivanje sadržaja, koje trenutno zahteva shortcode-ove, embed kodove, widget-e, post format-e , custom post type-ove, meta box-ove i ostale formatirajuće elemente. Time što omogućuju prilagođavanje bez potrebe za detaljnim poznavanjem koda, blokovi ostvaruju cilj kome WordPress teži: postiže se  visoka funkcionalnost sa jasnim, doslednim iskustvom korisnika.

Trenutni WordPress editor je prostor za slobodni unos teksta (poput Word-a i Notepad-a). Oduvek je nalikovao belom platnu za pisanje, ali uređivanje postova i stranica zahtevalo je kombinaciju različitih pristupa, koji nisu uvek bili intuitivni. Neki od njih su:

  • Medijska biblioteka/HTML za slike, multimedije i odobrene fajlove.
  • Nalepljeni linkovi za ugradnje (eng. embeds).
  • Shortcode-ovi za specijalizovane dodatke koje donose plugin-ovi.
  • Sadržane slike (eng. featured images) za sliku na vrhu posta ili stranice.
  • Odlomci za podnaslove.
  • Widget za sadržaj na bočnom delu stranice.

Nakon razmišljanja o ovim upotrebama i kako da ih učinimo očiglednim i doslednim, koncipirali smo blokove. Svaka od gorenavedenih stavki može da čini blokove: lake za pretragu i razumevanje i lake za pomeranje po stranici.razvojni tim Gutenberga

Koncept bloka sadrži mnogo potencijala i ako se dobro osmisli, može značajno olakšati izdavaštvo i editovanje.

Zamislite sledeće:

  • Prilagođeni blok koji možete da prevučete do stranice „O nama“ kako bi automatski postavili sliku, ime i biografiju;
  • Čitav univerzum plugin-ova koji obogaćuju WordPress na isti način;
  • Pojednostavljene menije i widget-e;
  • Korisnike koji odmah mogu da razumeju i koriste ne samo WordPress, već i 90% plugin-ova.

Faze Gutenberga

Planirane su tri faze u razvoju Gutenberga. Prva, trenutno aktuelna faza ima za cilj njegovo uključenje u WordPress 5.0, fokusira se na iskustvo editovanja postova i implementaciju blokova. Ova, početna faza, podržava stanovište „sadržaj pre svega“. Upotreba blokova, kao što je već naglašeno, omogućava vam da se usredsredite na to kako će sadržaj izgledati, bez odvraćanja vaše pažnje na druge opcije konfiguracije. Ovo će pomoći svim korisnicima da predstave sadržaj na zanimljiv, direktan i vizuelan način.

Važni link-ovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.