Istorija WordPress default tema

Istorija WordPress default tema

Objavljivanje nove default teme je jedan od najzanimljivijih trenutaka u toku godine, i uvek je fascinantno videti šta je WordPress dizajn tim smislio. Dodatna prednost default tema je u tome što nakon instaliranja rade besprekorno. Takođe, nagoveštavaju u kom pravcu WordPress ide. Sredinom godine se očekuje da će Kubrick, template koji je lansirao milione prelepih blogova i pomogao transformaciju interneta, biti povučen kao default tema popularne WordPress bloging platforme.

Na WordPress-u, koji se veoma brzo razvijao, ovu temu su svi koristili još od 2005. godine kada je danski tehnološki ekspert, Michael Heilemann, kreirao jednostavan plavo-beli blog templat. Možda se najveći Kubrick-ov doprinos ogleda u tome što je približio sajberspejs ostvarenju njegovih najranijih i najdoslednijih ideala. Web dizajneri i teoretičari su dugo raspravljali o demokratizaciji objavljivanja na internetu, o činjenici da web bilo koga sa računarom izjednačava sa elitom koja je tradicionalno posedovala štamparske prese. Međutim, bila je to beznačajna demokratija, sve dok ljudi na laptop računarima nisu počeli da se bave dizajnom i da produkt svog rada predstavljaju na način na koji su to činili tradicionalni mediji.

Upravo to je omogućila kombinacija elegantnog i svestranog WordPress-a i revolucionarnog Kubrick-a, pretvaranje idealizovanog koncepta o demokratizaciji objavljivanja u opipljivu stvarnost.

Šta možemo da naučimo zahvaljujući WordPress default temama?

Default teme nam ne mogu reći sve o pravcu u kome se razvija WordPress ili web, ali nam sasvim sigurno nude korisne indikatore. Praćenje najnovijih razvoja default tema omogućuje Vam da budete u toku sa stilskim trendovima, ali Vam i pruža uvid u novu funkcionalnost, kao i u to kako i zašto korsinici stupaju u interakciju sa platformom.

Prvi dizajn default tema za mobilne telefone nastao je kada je WordPress admin počeo da ih koristi. To je, naravno, bio njegov odgovor na šire online trendove, ali prelaz na prilagodljiv dizajn već 2012. godine, na tako grandiozan način, učvrstio je poziciju WordPress-a kao najbolje platforme. Ostale platforme se još uvek muče da naprave takav pomak.

Hronološki redosled nastanka tema

Budućnost:

  • Twenty Sixteen ( još uvek nije zvanična verzija izašla, najava 8. Decembar 2015. )

Zaključak

Default teme su snažne i uglavnom vizuelno privlačne, ali nam i govore šta da očekujemo od platforme u budućnosti. Bilo da ste diveloper, dizajner, vlasnik sajta ili sve navedeno, vredno je ostati u toku sa njihovim razvojem.

Ovde smo obuhvatili istoriju razvoja default tema u celini i zavirili u blisku budućnost, u kojoj nas očekuje objava teme Twenty Sixteen. Da li planirate da počnete da korisitite novu default temu, ili ćete je najpre samo isprobati? Obavestite nas u komentarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.