Šta je to uspešan blog – saveti

Šta je to uspešan blog WordPress

Uspešan blog je onaj koji ima verne čitaoce. Ne morate imati milione čitalaca da biste bili uspešni; više od toga, potrebni su Vam čitaoci koji će se iznova vraćati Vašem blogu kako bi čitali njegov sadržaj. Ako planirate da zaradite od svog bloga, trebalo bi da poradite na sticanju odanog čitalaštva pre nego što isprobate brojne načine zarade. U ovom postu pozabavićemo se onim kritičnim elementima koji blog čine uspešnim, imajući na umu da odličan sadržaj nije dovoljan.

Plan i cilj (šematski plan za opšti uspeh):

Morate imati cilj za pokretanje bloga; osmislite plan koji će Vam pomoći da postignete taj cilj i da ostanete usredsređeni na njega. Pre svega, izaberite visoko specijalizovanu umesto opšte i neodređene niše. Kada se fokusirate na usko specijalizovanu nišu, biće Vam lakše da sadržaj svrstate u kategorije.

Podrazumeva se da morate dobro poznavati izabranu nišu. Vaš opšti plan bi trebalo da uključuje i jasno izražen plan sadržaja: kakvu vrstu sadržaja želite da ponudite na svom blogu, koliko često ćete postovati, ko je Vaša ciljna grupa, ključne reči itd.

Dizajn i layout (vizuelni izgled koji će privući pažnju čitalaca)

Prvo što čitaoci primete na Vašem blogu su opšti layout i dizajn različitih elemenata. Pre nego što pređu na čitanje sadržaja, estetika Vašeg bloga je ono što im prvo zapadne za oko. Suvišno je reći da Vam je neophodan jednostavan a lep layout, bez nepotrebnih elemenata. Nudimo Vam par saveta kako da poboljšate estetiku svog bloga:

Postarajte se da je tekst čitljiv na ekranima svih veličina. (fluid layout-ovi)

Otarasite se nepotrebnih informacija koje se najčešće nalaze u sidebar-u. Nemojte sklanjati nepotrebne vidžete u sidebar. Zadržite samo one koji vrede.

Povremeno promenite temu. Nove teme su obično izrađene korišćenjem najnovijih tehnologija i standarda, i dopadljivije su u estetičkom smislu.

Formatiranje postova (čitljivost na ekranima uređaja)

Formatiranje postova je podskup dizajna i layout-a, i u velikoj meri zavisi od dizajna teme. Bez obzira na to koju temu koristite, morate imati na umu osnove: čitljivost, veličinu teksta i intuitivnu upotrebu slika i grafika. Kako je napornije čitati sa ekrana nego sa papira, morate se uveriti da su Vaši postovi odgovarajuće formatirani za čitanje sa ekrana.

Obratite pažnju na sledeće savete za dobro formatiranje:

  • Koristite podnaslove i delite postove na manje paragrafe radi bolje čitljivosti.
  • Istaknite ključne fraze koristeći boldovani tekst.
  • Koristite liste nabrajanja za najvažnije stavke kako biste olakšali brzo čitanje.
  • Koristite block navod kada citirate druge ljude.

 

Prijava na e-mail i integracija društvenih medija (privucite i zadržite čitaoce)

Navođenje čitaoca da se prijave na Vaš blog siguran je način za povećanje Vaših šansi da unovčite svoj blog u budućnosti. Takođe Vam pomaže da izgradite poverenje i uspostavite ličnu vezu sa njima.

Postoji nekoliko opcija koje čitaoci mogu iskoristiti za prijavljivanje na Vaš sadržaj, ali e-mail je mnogo popularniji. Izaberite Aweber, MailChimp ili Feedburner koji će slati periodične post update-ove ili saopštenja. Pored toga, isplati Vam se i da promovišete postove putem društvenih medija. Tačnije, potrebno je da pronađete načine na koji bi čitaoci mogli da dele sadržaj na društvenim medijima.

Odeljak za komentare (izgradite odnos sa čitaocima)

Odeljak za komentare zaslužuje da bude spomenut zato što će Vam pomoći da izgradite dugotrajne odnose sa čitaocima. Kako uređujete ovaj odeljak zavisi od mnogo faktora, prevashodno od dizajna teme. Svakako, trebalo bi da imate dobar sistem za filtriranje spamova koji će uništiti trackback-ove i potencijalno maliciozne postove sumnjivih korisnika interneta.

Pored toga što predstavljaju potencijalni bezbednosni rizik za Vaš blog, spam komentari takođe mogu da odvrate pažnju pravih čitaoca od debate koja je u toku. Postoji veliki broj mogućnosti kada je u pitanju filtriranje spamova, ali u većini slučajeva Akismet je više nego dovoljan.

Editorial kalendari (obezbedite uglađeno, podesno i organizovano stvaranje sadržaja)

Za redovno postovanje sadržaja visokog kvaliteta neophodna je organizacija. Editorial kalendar ne samo da Vam pomaže da postujete sadržaj na vreme, već i da ostanete fokusirani na ciljeve koje njime želite da postignete. Napredni editorial kalendari imaju mnoštvo karakteristika, koje uključuju editorial tim za menadžment, automatizovano obljavljivanje i još mnogo drugih. Editorial kalendar Vam pomaže da spovedete plan sadržaja u delo. Trebalo bi da poseduje karakterisitke koje Vam omogućuju da definišete najbitnije detalje svakog posta ili tip sadržaja.

Razmotrite sledeći plan za svaki post:

  • Kategorija
  • Naziv posta
  • Detalji o postu (grafike, sadržaj posta, sredstva itd.)
  • Glavne ključne reči
  • Ciljna grupa
  • Šta se očekuje od čitaoca (CTA), ili koja je svrha posta?

Rezimiranje

Da biste vodili uspešan blog potrebno je da mu se potpuno posvetite i uložite veliki trud. Konkurencija je veoma jaka, svi blogovi nastoje da privuku što veći broj čitalaca. Iz tog razloga, morate da odete korak dalje i uradite nešto što će Vas izdvojiti. Iako je mnogo faktora koji određuju da li će blog biti uspešan, ukoliko pratite osnove izložene u ovom postu, bićete na dobrom putu do uspeha.

Dobar plan i cilj za stvaranje sadržaja najboljeg kvaliteta, zajedno sa pažljivo izabranim layout-om i karakteristikama formatiranja za prikaz tog sadržaja su same osnove. Nakon toga, prelazite na stvaranje dugotrajnih ličnih veza sa čitaocima putem prijavljivanja na e-mail, vođenja diskusija u odeljku za komentare, kao i angažovanjem na društvenim medijima.

Sada želimo da čujemo Vas. Koji osnovni elementi čine građu Vašeg bloga?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.