Vodič za lansiranje redizajna u WordPress-u

Vodič za lansiranje redizajna u WordPress-u

Kako dizajn trendovi brzo dolaze i prolaze, Vaš web sajt može da poprimi staromodan izgled ukoliko ne update-ujete dizajn svakih par godina. WordPress Vam pruža mogućnost da lako pređete na novu temu, što neće imati uticaja na sadržaj Vašeg sajta – više ne morate da provodite dane vršeći detaljnu izmenu. Međutim, dobra je ideja da propisno isplanirate redizajn, posebno ako imate sajt velike posećenosti. Ako imate plan koji ćete pratiti korak po korak, to će smanjiti broj potencijalnih problema i osigurati glatko relansiranje, sa minimalnim zastojem.

Napravite rezervnu kopiju starog sajta

Pre nego što uradite bilo šta, važno je da napravite rezervnu kopiju Vaših fajlova i WordPress baze podataka, u slučaju da nešto krene po zlu i ne budete mogli da vratite originalni dizajn.
Napravite kopiju svih fajlova tako što ćete se povezati na Vaš sajt putem FTP-a, i download-ovati sve fajlove sa sajta u Vaš lokalni računar.
Ako imate poteškoća, postoje i neki plugin-ovi koji Vam mogu biti od pomoći. Preporučujemo WordPress Duplicator jer olakšava stvaranje kopije sajta u svrhu testiranja (pogledajte 3. korak). Još jedan backup plugin vredan provere je Backupbuddy.
Ukoliko ne žeilte da se ovim bavite sami, onda uzmite u obzir da to umesto Vas uradi servis. VaultPress naplaćuje 5$ mesečno i obavlja automatske dnevne backup-ove putem plugin-a. Ovi backup servisi Vam mogu biti od koristi i kada Vam je sajt hakovan ili kada želite da pređete na novi server.

Očistite svoj sajt

Lansiranje redizajna je sjajna prilika da očistite sajt popravljanjem neispravnih linkova, brisanjem spam komentara i starih plugin-ova i tema.
Počnite brisanjem plugin-ova i tema koje više ne koristite. Svaki plugin koji instalirate je potencijalna slaba tačka Vašeg sajta. Da biste obezbedili maksimalnu zaštitu od hakera, trebalo bi da koristite što manje plugin-ova i postarajte se da update-ujete nove verzije čim iste budu dostupne. Takođe bi trebalo da koristite najnoviju verziju WordPress-a.
Optimizirajte bazu podataka kako biste se rešili neiskorišćenih podataka i tako ubrzali svoj sajt. WP-DB Manager plugin je najpodesniji za ovo.
Akismet je dobar anti-spam plugin, ali ako ste bili toliko lenji i tolerisali spamove, možda će biti potrebno malo više vremena za brisanje starih komentara. Možete ubrzati ovaj proces izmenom podešavanja ekrana tako da veći broj komentara bude prikazan po stranici, ili ručno, pristupom bazi podataka i pokretanjem PHP komande za brisanje velikog broja komentara. Popravite neispravne linkove lako uz Broken Link Checker plugin.
Razmislite o instaliranju nekoliko bezbednosnih plugin-ova da biste osigurali WordPress instalaciju, Sucuri SiteCheck plugin je koristan za skeniranje Vašeg sajta u potrazi za malware-om, i zato što Vas upozorava ukoliko Vam je sajt ugrožen.
Nakon što očistite svoj sajt, ponovo napravite rezervnu kopiju.

Instalirajte novu temu na test sajtu

Uvek je najbolje instalirati novi WordPress sajt za testiranje pre nego što pređete na novu temu ili izvršite bilo kakvu veliku promenu na Vašem sajtu. Test sajtovi su korisni i ako želite da isprobate plugin-ove i vidžete, bez izlaganja web sajta riziku.
Da biste napravili web sajt, možete ili da instalirate WordPress lokalno, na svom računaru (što zahteva nešto više tehničkih veština i truda), ili da jednostavno instalirate novi primer WordPress-a u sub-folderu Vašeg domena na svom hosting nalogu. Ako odlučite da uradite potonje, uverite se da ste izabrali opciju sprečavanja pretraživača da posećuju sajt, koju možete pronaći u settings > reading. Možete dodatno zaštititi sajt korišćenjem WP Maintenance Mode plugin-a kako bi sprečili neulogovane posetioce da pristupe sajtu.
Idealno bi bilo da Vaš test sajt bude identičan live sajtu – tema na novoj instalaciji WordPress-a može funkcionisati dobro, ali ako je instalirate na svom pravom sajtu, postoji mogućnost sukoba sa plugin-om ili pojave nekog drugog problema.

Proverite test sajt

Nakon što ste napravili test sajt, proverite da li su svi plugin-ovi koje koristite instalirani i aktivirani, pre nego što aktivirate novu temu. Zatim bi trebalo da metodično prođete kroz sve sekcije sajta da biste se uverili da sve funkcioniše kao što se očekuje. Ako koristite istaknute slike (featured images) u svojim postovima, velika je verovatnoća da Vaš novi dizajn neće koristiti veličinu slika koju je koristio prethodni. Za obnovu umanjenih prikaza (thumbnails) možete koristiti Regenerate Thumbnails plugin.

Aktivirajte novu temu na live sajtu

Ako Vaš novi dizajn funkcioniše savršeno na test sajtu, ili ako Vam je ostalo da obavite još samo nekoliko promena, nastavite i aktivirajte je i na live sajtu. Ne zaboravite da importujete ili promenite podešavanja koja ste izmenili na test sajtu. Zatim ponovo pregledajte sajt i proverite da li sve funkcioniše na live verziji.
Ukoliko vršite velike promene, ili je Regenerate Thumbnails plugin-u potrebno nekoliko sati da obavi svoju funkciju jer imate mnogo slika, onda je verovatno najbolje da privremeno blokirate pristup sajtu.
Koristite WP Maintenance Mode plugin da obavestite korisnike da je sajt nedostupan zbog nadogradnje. Možete čak staviti odbrojavanje vremena do trenutka kada će sajt ponovo biti funkcionalan. Ne zaboravite da deaktivirate plugin kada završite sa uređivanjem i testiranjem.

Post o Vašem redizajnu

Čestitamo! Uspešno ste lansirali redizajn! Obavestite svoje čitaoce o promeni i priložite screenshot da biste im pokazali kako bi trebalo da izgleda. Ponekad browser keš dovodi do delimičnog učitavanja novog dizajna ili ga potpuno onemogućuje. U tom slučaju, problem možete rešiti tako što ćete savetovati čitaoce da refresh-uju stranicu ili da očiste keš memoriju.

Zaključak

Možda promena WordPress teme izgleda kao velika gnjavaža, ali zapravo većina saveta koje smo Vam dali predstavlja meru predostrožnosti u slučaju da nešto krene naopako. U ogromnom broju slučajeva, možete jednostavno izabrati temu na kontrolnoj tabli. Ako imate bilo kakve korisne savete, alatke ili plugin-ove za lansiranje WordPress redizajna, podelite ih sa nama u komentarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.