Sve što treba da znate o child temama

Sve što treba da znate o child temama WordPress

Child tema je skup pravila za oblikovanje i/ili funkcija za dodavanje funkcionalnosti ili menjanje postojećeg izgleda WordPress teme. Može da se modifikuje bez menjanja originalnog koda teme, omogućavajući vam da napravite promene poput malih, kao što je menjanje nekoliko boja, ili velikih, kao što je potpuna promena izgleda vaše teme.

Zašto su Child teme toliko bitne?

Mnogi korisnici biraju da samo preuzmu svoje WordPress teme, ali je veoma česta pojava da ih priloagođavaju izmenama stila ili dodaju nove funkcije u functions.php fajlu. Postoje dva problema s menjanjem WordPress teme na ovaj način. Ako napravite grešku u kodiranju, srušićete sajt ili kad se pojavi nova verzija teme, prethodne promene će biti izgubljene. Naravno, moguće je prevazići ove probleme pravljenjem rezervnih kopija fajlova i čuvanjem kopija promena koje ste napravili, ali to veoma brzo može postati zamorno. Naročito ako koristite temu koja se često ažurira. Najbolji način da promenite izgled teme ili da dodate funkcionalnost jeste pomoću child teme. Fajlovi child teme su odvojeni od matičnih, parent tema i na njih neće uticati ažuriranje ili greška koju napravite, jednostavno deaktivirate child temu i vratite se na originalnu dok ne sredite problem. Child teme su korisne za ljude koji su novi u WordPress-u. Umesto kodiranja nove teme od nule, lakše je početi s osnovnom temom i napraviti child temu s izmenama strukture po želji.
Da biste napravili novu child temu, morate napraviti novi folder za nju. Koristite ftp da se povežete na sajt i idite u direktorijum WordPress tema (/wp-content/themes). Poželjno je nazvati folder child teme isto kao i parent ali sa dodatkom “-child“.
Svi fajlovi vaše child teme će biti u ovom folderu ali neće svaka child tema sadržati mnogo fajlova. Minimum koji vam treba da bi napravili child temu jeste style.css fajl. Postoji osnovni šablon koji treba da se sledi za pravljenje child teme. Kopirajte kod koji se nalazi ispod i uređujte gde je to moguće:

/*
Theme Name: Twenty Sixteen Child Theme
Theme URI: https://wordpress.org/themes/twentysixteen/
Description: Twenty Sixteen Child Theme
Author: WPAurora Tim
Author URI: http://www.wpaurora.com
Template: twentysixteen
Version: 1.0.0
*/
@import url("../twentysixteen/style.css");
/* Vaše izmene kreću ispod ove linije */

Najvažniji delovi koda su Template@import linije, tako da se pobrinite da su one dobro popunjene. Pazite na foldere tema koji počinju velikim slovom, kod je pisan malim slovima, pa se pobrinite da bude tačno napisano. Ostatak informacija popunite kako želite. Sve osim Theme Name i Template možete da ostavite i prazno ako želite. @import takođe nije važan ako ne planirate potpuno kopiranje CSSpravila parent teme. Nakon što ste napravili skelet CSS fajla, možete da postavite svoju novu temu kompresovanjem u .zip fajl i da je postavite putem WordPress kontrolne table, Dashboard -> Appearances ->Themes. Alternativno, možete postaviti fajlove u novoformiranu child temu putem ftp-a. Kad postavite fajlove, možete ih menjati preko WordPress kontorlne table Appearance -> Editor. Pre korišćenja, morate da je aktivirate svoju Child temu.

Izmene Child Teme

Kad napravite osnovnu strukturu vaše Child teme, za vas počinje zabava jer možete da menjate izgled i funkcionalnost teme kako god vi to želite. Kao jedini obavezni fajl u child temi je style.css tako da bi menjanje CSS bio dobar početak izmena. Bilo koji kod koji napravite u svojoj Child temi zameniće originalne u parent temi. Verovatno ćete želeti da sačuvate original CSS da možete da menjate odeljke po želji, functions.php fajl je takođe čest fajl u child temi. Ovaj fajl se učitava pre parent functions.php fajla. Važno je da budete svesni toga da ne duplirate kod ili da ne napravite dve funkcije s istim imenom.

Ako želite da zamenite originalne funkcije iz parent teme drugim kodom, možete koristiti ovaj kod za to:

if (!function_exists('func_name')) {
    function func_name() {
    //srž funkcije
    }
}

Style.css i functions.php su najvažniji fajlovi koji se koriste u child temi, ali bilo koji od originalnih fajlova teme mogu da bude ukinuti stvaranjem fajla istog imena u okviru child teme. Takođe je moguće dodati nove fajlove, na primer novi šablon koji nije uključen u parent temu. WordPress koristi svoja standardna pravila hijerarhije kad se radi o child temama, tražiće fajlove prvo u okviru child teme foldera i ako ih ne pronađe, pokušaće u okviru parent teme.

Kada ne treba koristiti child teme?

Child teme su neverovatno korisne, ali nisu optimalno rešenje za sve sitacije. Evo nekoliko slučajeva kad child tema nije od pomoći:

  • Izrada osnovne CSS promene. Nepotrebno je koristiti child temu za nekoliko osnovnih promena kao što je menjanje boja ili fontova. U ovom slučaju je lakše koristiti prilagođeni CSS plugin.
  • Za promene koje su moguće da se urade u opcijama. Okviri i neke osnovne teme često uključuju dodatnu funkcionalnost u kontrolnoj tabla za izmene poput boje, šablona, uklanjanje slike u zaglavlju ili promena broja kolona. Ako je ovo moguće uraditi u izabranoj temi, nema potrebe za child temom.
  • Potpuna izmena strukture i/ili funkcionalnosti parent teme. Parent tema bi trebalo da bude osnova za vašu temu. Ako koristite child temu da prekopirate skoro sve fajlove u originalnoj temi, verovatno bi bilo bolje da napravite novu temu od nule ili pronađete drugu temu koju možete da podesite tako da vam odgovara.
  • Ako imate malo znanja o CSS i eventualno o PHP-u može biti veoma jednostavno da napravite Child temu. Ovo predstavlja odličan način da istražujete mogućnosti koje vama najviše odgovaraju, bez straha da ćete nešto pokvariti.

Detaljnije o child temama –  Child Themes WordPress Codex

Imate li vi nekih komentara u vezi sa child temom? Kakva su vaša dosadašnja iskustva?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.