Koliko plugin-ova treba imati?

Koji je optimalni broj plugin-ova WordPress

Da li imate ikakvu predstavu o tome koliko WordPress plugin-ova bi trebalo da imate na svom sajtu? Ovo je prastaro pitanje koje zbunjuje WordPress početnike i obično uzrokuje debate među WordPress diveloperima. Plugin-ovi su jedan od glavnih razloga zbog kojih je WordPress toliko uspešna bloging platforma. Kada ne bismo imali plugin-ove, šta bi bilo zabavno u vezi sa WordPress-om? Naravno, uprkos tome, i dalje bi predstavljao odličnu platformu, ali ne bi pružao mogućnost za ispunjenje bilo kog zadatka koji Vam padne na pamet. Koji je taj idealni broj? Koliko WordPress plugin-ova je previše? Da li se zamisao sastoji u tome da plugin-ovi uopšte nisu potrebni? Ukratko, kada Vam neko kaže da će plugin smanjiti učinak Vašeg sajta, to nije istina. Kada kažu da će stvoriti rupe u bezbednosti, ponovo nisu u pravu. A šta ako Vam kažu da će WordPress plugin-ovi usporiti Vaš sajt? To je, takođe, netačno.

Dobro dizajnirani plugin-ovi zaista nemaju nikakvog uticaja na Vaš sajt. Izuzev činjenice da dovode do njegovog poboljšanja i na taj način ga čine funkcionalnijim. Na probleme nailazite kada počnete da aktivirate loše izrađene plugin-ove. Dakle, istina je da neki plugin-ovi mogu da oštete Vaš sajt, ali to zavisi od njihovog kvaliteta.

Ako imate dvadeset plugin-ova aktiviranih na svom web sajtu, i svi su dobro napravljeni, onda ne bi trebalo da imate problema. Međutim, ako imate dva plugin-a na svom web sajtu, i jedan od njih je lošeg kvaliteta, sasvim sigurno može izazvati sigurnosne probleme, usporiti Vaš sajt i učiniti ga manje pouzdanim, i za Vas i za korisnike.

Zašto se preporučuje manje plugin-ova?

U osnovi, diveloperi smatraju da je mudro da kreirate sopstvene funkcije u functions.php fajlu i da modifikujete svoj kod, tako da sve delatnosti na sajtu kreirate i razumete upravo Vi, njegov vlasnik.

Ovo je i dobar način da naučite više o WordPress-u, kao i da probleme sa plugin-ovima svedete na minimum.

Diveloperi takođe veruju da njihovi klijenti samo instaliraju pregršt plugin-ova, bez prethodnog informisanja o tome da li su pouzdani. Ovo je zaista problem, jer bilo koji plugin može da potroši resurse na Vašem serveru.

Ukratko, ne postoji idealan broj plugin-ova koje morate imati na svom web sajtu. Jednostavno bi trebalo da birate samo one koji su Vam zaista potrebni i koji neće uticati na bezbednost ili brzinu Vašeg sajta. Razumemo da ovo možda nije odgovor kakav su neki od vas očekivali, pa bismo želeli da u glavnim crtama izložimo načine za bolje razumevanje, kao i za biranje najboljih plugin-ova, uz koje će Vaš sajt raditi glatko.

Kako pojedini plugin-ovi utiču na učinak WordPress-a?

Neki plugin-ovi utiču na frontend Vašeg sajta, dok drugi utiču na backend. Primer plugin-a koji modifikuje frontend bi bio Yoast SEO, koji poboljšava on-page SEO optimizaciju i zbijenost ključnih reči. Primer backend plugin-a bi bio bilo koji backup plugin, zato što Vam on samo šalje e-mail ili čuva rezervnu kopiju Vašeg web sajta u skladištu.

U pogledu učinka, WordPress plugin-ovi mogu da promene Vaš sajt HTTP zahtevima i upitima ka bazi. Svaki povećava broj HTTP zahteva na Vašem sajtu. Zašto je to slučaj? Zato što većina plugin-ova, naročito frontend, zahteva druge fajlove za stil da bi sve dobro izgledalo i valjano funkcionisalo.

U praksi, dodatni HTTP zahtevi neće zaista uticati na učinak Vašeg sajta. Svaki plugin će možda produžiti vreme učitavanja stranice na Vašem sajtu za jednu milisekundu, ali možete da odahnete znajući da je dobro dizajniran, tako da neće izazvati probleme. Možete proveriti učinak i identifikovati probleme uz pomoć alatke kao što je Pingdom.

Ako ste zabrinuti zbog ovog problema, onda nam samo preostaje da se nadamo da će se pojaviti plugin ili alatka koja objedinjuje sve stylesheet-ove. Međutim, ovo je veoma problematično i zbog toga se još niko nije latio tog zadatka.

Drugi problem sa učinkom povezan je sa upitima ka bazi. Primetićete da je ovo posebno problematično kod related posts plugin-ova, kada se posećenost Vašeg sajta poveća. Ponavljamo, dobro razvijeni plugin-ovi ne bi trebalo da stvaraju probleme. Ukoliko, pak, naiđete na njih, to znači da treba da upgrade-ujete svoj hosting nalog.

Odabir najpouzdanijih WordPress plugin-ova

Jedno od bitnih pitanja koje ljudi često postavljaju tiče se njihove pouzdanosti. Šta se dešava u slučaju da plugin više nije dostupan? Šta se dešava ako update-ovi ili podrška stanu u nekom trenutku? Činjenica je da se ovo može dogoditi bilo kojoj tehnološkoj alatki. Svaka kompanija bi u bilo kom trenutku mogla prestati sa radom.

Kako da svedete rizikovanje na minimum? Izaberite najbolju opciju, sa dobrom reputacijom. Ako kupujete smartfon, mnogo je bolje da izaberete Apple, nego neki za koji nikada niste čuli. Isto važi i za plugin-ove. Pogledajte liste sa najboljim plugin-ovima i pregledajte recenzije i broj preuzimanja za svaki plugin koji download-ujete.

Da sumiramo, evo par stvari na koje treba da obratite pažnju kada birate na tržištu:

  • Proverite broj preuzimanja.
  • Pogledajte da li imate podršku na WordPress forumima.
  • Pitajte ljude da li funkcioniše.
  • Pretražite naziv plugin-a na Google-u kako biste pročitali recenzije trećeg lica.
  • Proverite rejting.
  • Da li diveloper nudi druge plugin-ove? Ovo Vam pomaže da vidite koliko su aktivni i ozbiljni u vezi sa plugin-om.

Zaključak

Sada je vreme da izvršite test na Vašem WordPress sajtu kako biste proverili da li su Vam svi plugin-ovi zaista neophodni. Trebalo bi da prođete kroz listu i proverite da li neki od njih vrše iste funkcije, i da li neki od njih izazivaju bezbednosne probleme sa drugim plugin-ovima na sajtu.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa brojem plugin-ova na Vašem sajtu, postavite ih u odeljku za komentare. Recite nam koliko plugin-ova trenutno imate na sajtu, a zatim i svoje mišlenje o idealnom broju istih. Da li primećujete da pojedini plugin-ovi pomažu Vašem sajtu više od drugih?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.