Održavanje WordPress sajta

Održavanje WordPress sajta

Većina vlasnika nekog sajta retko razmišlja od održavanju. Umesto da se to posmatra kao nužnost, često se ono smatra  „viškom“ posla, a redovno se dešava da održavanje nije adekvatno. U takvim situacijama dolazi do sporog učitavanja sajta, broj poseta se posledično smanjuje, google rangiranje opada, a  povećava se i broj potencijalnih sigurnosnih rupa.

Lista zadataka:

  • Kreiranje rezervne kopije sajta
  • Ažuriranje komponenti, kao i samog wordpress-a
  • Provera komentara na sajtu
  • Provera i podešavanje bezbednosti
  • Generalno održavanje sajta
  • Optimizacija baze podataka

Kreiranje rezervne kopije sajta – Backup

Jedan od najosnovnijih i najvažnijih postupaka je kreiranje backup-a, međutim to je ujedno i ono što se najčešće zanemaruje. Automatsko pravljenje backup-a je najlakše rešenje, ali ono zahteva da proveru stvarne funkcionalnosti backup-a. To znači da se moraju proveriti eventualne greške prilikom arhiviranja, kao i funkcije komponente za backup. Spisak najpopularnijih plug-inova odnosno komponenti za automatsko kreiranje backup-ova:

Komercijalne komponente:

Besplatne komponente:

Većina hosting kompanija nude opciju backup-ovanja Vašeg sajta svakodnevno, tri puta nedeljno, i slično, što zavisi od paketa za koji se odlučite, ali i od samih kompanija, te je najbolja opcija provera ponude kontaktiranjem kompanija, ili detaljnije razmatranje „uslova korišćenja“ određene usluge. Bez obzira na rešenje koje ste izabrali, arhive treba čuvati na više lokacija (lokalno, eksterni hard disk, dropbox, dvd… ).

Ne budite lenji.

Ažuriranje samog WordPress-a

Automatsko ažuriranje je inače redovno, samim tim na svaku promenu u wordpress-u nadovezuje se promena u komponentama i temama. Sve ove promene su od velikog značaja i dosta je važno ažurirati ih i pratiti, pre svega, kako ne biste postali laka meta hakerima.

Postoji pravilan redosled ažuriranja: Prvo se ažurira sam wordpress, nakon toga tema (template) i na kraju jedna po jedna komponenta (plugin).

Čist i zdrav sajt podrazumeva ažurnu verziju wordpressa, teme, komponenata, sto veću performansu sajta u smislu učitavanja i rangiranja.

Pomoću alata Google Webmaster Tools i Google Analytics dobićete jasnu sliku o perfomansama vašeg sajta, kao i informaciju o posećenosti i delovima koji dovode i zadržavaju korisnike, i suprotno.  Svakodnevna provera i istraživanje omogućiće Vam da uklonite probleme pre nego sto bude prekasno. Najčešći problemi: Vaš sajt je sve češće ugašen (offline), izuzetno sporo učitavanje stranica, nepostojeći linkovi,  i naravno, nezaobilazna bezbednost sajta.

Komponente:

  • Wordfence (besplatna komponenta)
  • Sucuri (komercijalna komponenta)
  • iThemes Security Pro (komercijalna komponenta)
  • Određene hosting kompanije pružaju security uslugu i održavanje bezbednosti vaše sajta.

Optimizacija i održavanje baze

Ako Vaš sajt ima veliku posećenost, mnogo sadržaja, veliki broj slika, onda Vaša baza zaslužuje i mnogo ljubavi.  Održavanjem baze, rešavate se paučine koja nastaje u tim situacijama, i samim tim povećavate brzinu učitavanja stranica i greške koje se mogu javiti prilikom čitanja i pisanja po bazi.

Komponente ( sve su besplatne ):

Zaključak

Sama želja za održavanjem sajta nije dovoljna, morate i da uradite nešto. Ako krenete sa održavanjem svog sajta redovno, izbećićete ozbiljne glavobolje i samim tim i zadržati stare i pridobiti nove potencijalne korisnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.