Šta nam donosi WordPress 4.7?

Šta nam donosi WordPress 4.7? WordPress Srbija

Novu verziju WordPress-a, verziju 4.7, koja je nazvana „Vaughn“ po legendarnoj džez pevačici Sari Von (eng. Sarah Vaughn), sada možete preuzeti ili update-ovati na kontrolnoj tabli WordPress-a.

Nove karakteristike Vam pomažu da uredite sajt onako kako želite.
Ova verzija je poslednja značajna verzija objavljena 2016. godine. Uključuje nova poboljšanja, koja će Vam se nesumnjivo svideti, kao i nekoliko ispravljenih grešaka sadržanih u prethodnim verzijama. U ovom članku Vam predstavljamo novine koje donosi WordPress 4.7 i karakteristike koje bi trebalo da isprobate nakon update-ovanja Vašeg sajta.

Ako ne koristite upravljani WordPress hosting servis, moraćete da započnete proces update-ovanja ručno. Napomena: Ne zaboravite da kreirate potpun WordPress backup pre nego što počnete sa update-ovanjem.

Twenty Seventeen – nova podrazumevana tema

Tradicija WordPress-a je da svake godine objavi novu podrazumevanu temu i nazove je po godini u kojoj je objavljena. Ova divna podrazumevana tema fokusira se na poslovne sajtove umesto na blogove, i čak pruža početni sadržaj ne bi li novim korisnicima bilo omogućeno da pokrenu WordPress sajt za samo nekoliko minuta.

Pregledi PDF fajlova

WordPress 4.7 pruža pregled PDF fajlova u vidu sličica, a možete ih naći u medijskoj biblioteci. Kada biste u nekoj od prethodnih verzija WordPress-a dodali PDF fajl, on bi bio prikazan opštom ikonicom za dokumente. Korisnici su morali da se oslanjaju na razne PDF plugin-ove za pregled u vidu sličica.

Dodajte prilagođeni CSS uz opciju „Live Preview“

Nekada morate dodati CSS na WordPress sajt hitno. Ranije ste morali da dodate prilagođeni CSS temi ili stilovima deteta teme (child theme). Pročitajte više o child temama Zahvaljujući WordPress-u 4.7 sada možete dodati CSS direktno, koristeći Customizer, uz opciju Live Preview na raspolaganju. Uz pomoć ove opcije možete odmah videti kako bi unete promene izgledale.

Poboljšanja Editor-a

Deo namenjen za uređivanje postova je onaj gde korisnici provode najviše vremena kreirajući sadržaj. Cilj svake verzije WordPress-a je da unapredi iskustvo korisnika u vezi sa uređivanjem. WordPress 4.7 uključuje mnoge izmene Editor-a. Korisnici se sada mogu upoznati sa prečicama na tastaturi u objašnjenjima i padajućim menijima. Više o najkorišćenijim prečicama u WordPress-u
Meni za paragrafe i naslove sada se nalazi na gornjoj liniji. Dugme za podvlačenje je uklonjeno, dok su dugme za „strikethrough“ formatiranje (precrtavanje reči) i dugme za dodavanje horizontalne linije prebačeni na liniju „kitchen sink“.

Uvođenje REST API krajnjih tačaka sadržaja

WordPress 4.7 uvodi i REST API krajnje tačke za postove, komentare, termine, korisnike, meta tagove i podešavanja.

Dodatni linkovi o WordPress-u 4.7

Stare vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.