Šta nam donosi WordPress 4.4?

Šta nam donosi WordPress 4.4

WordPress 4.4 će izaći 8. decembra. I dok diveloperi imaju najviše razloga da se tome raduju, ima i nekih karakteristika koje su namenjene korisnicima generalno. Od REST API-a do Twenty Sixteen i meta termina, mnogo toga se promenilo u 4.4. Ima dosta toga što će obradovati programere.

Twenty Sixteen Default tema

Najočigledniji dodatak za korisnike jeste nova default tema Twenty Sixteen. Moram da priznam da mi se u početku ova tema uopšte nije dopala, ali sam promenio mišljenje nakon što sam video kako funkcioniše. Sa svojim minimalizmom, sjajnom tipografijom i dobro definisanom strukturom, mislim da će ova tema biti odličan izbor u godini koja sledi. Jedva čekam da svima pokažem primere kodova koristeći temu Twenty Sixteen kao pozadinu. Možete je download-ovati i aktivirati sada, ali Vam je za to neophodan WordPress 4.4.

Ažuriranje Vašeg sajta na WordPress 4.4 ( nemojte ovo raditi na “živom” sajtu )

Ako želite da dobijete predstojeću verziju, ili želite da isprobate Twenty Sixteen, najlakši način da to učinite je korišćenjem WordPress beta Tester plugin-a. Kada ga instalirate, moći ćete da preuzmete noćnu verziju WordPress-a sa update menu-a.

Imajte na umu da je 4.4 prilično dobar, ali još uvek u razvoju, pa može sadržati bug-ove. Preporučujem Vam da ne koristite razvojnu verziju na live sajtu. Ukoliko je moguće, koristite lokalnu instalaciju za testiranje.

  • podići Vaš sajt u lokalno okruženje
  • instalirati WordPress Beta Tester
  • Tools -> Beta Testing -> Bleeding edge nightlies
  • Dashboard -> Updates -> Update now

Prilagodljive slike

Ovo bi trebalo da podjednako obraduje i divelopere, i korisnike. WordPress će imati mnogo bolju podršku za prilagodljive slike. Obuhvataće sve veličine slika u  srcset attribute, što znači da će browser izabrati najpodesniju sliku za korišćenje. Ovo bi trebalo da očuva protok i ubrza sajtove. Da bi ovo bilo postignuto, dodato je 6 novih funkcija i 2 filtera, i svi su povezani sa srcset attribute, koji sve ovo omogućava. Korišćenje novih funkcija je pun pogodak.

WordPress Core dodatak – dodata je nova veličina slike koja je nazvana “medium large“. Neće se naći na listi UI-a, niti će moći da se izmeni u podešavanjima. Njena širina iznosiće 768px, bez ograničenja dužine. Ova veličina dodata je radi bolje podrške prilagodljivosti, a diveloperi je, naravno, mogu promeniti.

WordPress je sada oEmbed provajder

Već neko vreme WordPress koristi oEmbed ne bi li Vam omogućio da dodajete sadržaj sa različitih izvora. Sa verzijom 4.4, Vaš veb-sajt će postati oEmbed provajder, pružajući priliku drugim korisnicima da na isti način ugrađuju Vaš sadržaj. Da ugradite post sa sajta koji ovo podržava, potrebno je da samo stavite URL članka u poseban red ili između <embed> tagova.

Još jedan korak na mapi taksonomije

Termini (terms) i taksonomija (taxonomy) postaju sve bolji. Štaviše, jedna od karakteristika koju sam najviše priželjkivao sada je dostupna: termini sada imaju metapodatke, kao i postovi, i korisnici, što je odlično. Takođe, sve je standardno, pa smo i svedoci uvođenja nove tabele: wp_termmeta.

Standardizacija sistema za komentarisanje

Iako se ne slažem sa izjavom da „veb-sajt bez komentara nije uspešan, ova promena je izuzetno dobrodošla, sa stanovišta development-a i standardizacije.

S obzirom na to da WordPress polako postaje aplikacijski framework, koji koristi REST API, komentari više nisu toliko značajni kao pre, osim za sajtove koji su vođeni tim tipom interakcije.

U svakom slučaju, promena sistema za komentare na način koji ga čini sličnim sistemu za postove je odlična, zato što standarizuje sve. Uz to, comment query ima gomilu novih parametara. Ako ste skloni pisanju komentara, pogledajte promene.

Zaključak

Od REST API do Twenty Sixteen i meta termina, mnogo toga se promenilo u 4.4. Ima dosta toga što će obradovati i divelopere, i korisnike do izlaska 4.5 koji će, nadamo se, u potpunosti integrisati REST API.

Šta iščekujete sa najvećim nestrpljenjem u WordPress-u 4.4? Obavestite nas u komentarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.