Šta nam donosi WordPress 4.6?

Šta nam donosi WordPress 4.6? WPAurora

WordPress 4.6 je objavljen 16. avgusta. WordPress je “softver” koji se stalno razvija i postoji već 13 godina. Tokom proteklih 13 godina WordPress je uveo brojne karakteristike, a i proces razvoja se promenio.

U proseku, godišnje izađu tri verzije WordPress-a sa većim izmenama, što znači da nova verzija bude objavljena na svaka četiri meseca. Vodećim ljudima koji rade na razvoju WordPress-a potrebno je 6 – 8 nedelja da implementiraju nove karakteristike. A kada imate tako malo vremena na raspolaganju, vrlo je teško zadiviti korisnike tri puta godišnje.
Zbog razvijenosti WordPress-a i kratkog vremenskog razmaka između objave dve različite verzije, velike izmene se vrše sve ređe. Na Beta tab-u u WordPress plugin direktorijumu možete videti projekte koji se mogu naći u budućim verzijama WordPress-a.

WordPress koriste milioni ljudi širom sveta (65 razloga zasto koristiti WordPress), te je razumljivo da iako karakteristike i poboljšanja u novim verzijama mene ne oduševljavaju, neko drugi ih sa nestrpljenjem iščekuje.

WordPress 4.6 donosi velike izmene i ako ne koristite upravljani hosting servis, moraćete da započnete proces update-ovanja ručno.

Važna napomena: Ne zaboravite da kreirate potpun WordPress backup  pre nego što počnete sa update-ovanjem.

Fontovi iz „native” sistema u WordPress-u 4.6

WordPress je počeo da koristi font Open Sans iz projekta Google Fonts kao podrazumevani font, tako da interfejs admina izgleda isto na različitim platformama i uređajima. Međutim, ovo je zahtevalo oslanjanje na treću stranu i dovelo do sporijeg učitavanja.

Počevši od verzije 4.6, WordPress će koristiti font Vašeg „native” sistema za zonu admina. Ovo će omogućiti brže učitavanje WordPress-a i bićete pod utiskom kao da radite na „native“ uređaju i platformi.

Odlični update-ovi za plugin-ove i teme

U prethodnim verzijama, kada biste instalirali plugin ili temu sa wordPress.org, na ekranu biste pratili stepen progresa instalacije. Ovo je usporavalo učitavanje stranice i trebalo je čekati dosta vremena dok se ne završi instaliranje plugin-ova i tema. WordPress 4.6 ubrzava instaliranje i update-ovanje Vaših WordPress plugin-ova i tema, a pritom ne morate da napustite stranicu.

Poboljšanja Editor-a u WordPress-u 4.6

Svaka nova verzija WordPress-a donosi poboljšanja i nove karakteristike editoru postova. WordPress 4.6 uvodi neka sjajna poboljšanja dela za uređivanje.

Visual Editor Vas obaveštava o neispravnim linkovima

Ponekad korisnici dodaju neispravan link ili URL u post. Ako objavite post, onda će i taj pogrešno napisan link biti objavljen. WordPress 4.6 će sada proveravati ima li neispravnih ili loše formatiranih linkova kada koristite Visual Editor. Ako je link neispravan, vidljiv tekst u linku će biti istaknut crvenim tačkicama, a link URL će biti crvene boje.

Bolja funkcija „auto-save“ i spašavanje podataka

WordPress 4.6 opremljen je boljim režimom za spašavanje podataka u okviru funkcije „auto-save“ u post editoru. Ranije, kada bi korisnici onemogućili revizije, to je negativno uticalo na mogućnost spašavanja nacrta iz browser cache i na funkciju „auto-save“. Ovaj problem je sada rešen i korisnici će moći da lako povrate postove iz backup-ova browser-a i preko funkcije „auto-save“.

Import Screen boljeg izgleda

WordPress olakšava prenos sadržaja sa Blogger-a, Tumblr-a i još nekoliko drugih platformi, koristeći Importer plugin-ove koje možete naći na Tools » Import page. Na WordPress-u 4.6 import screen je čitljiviji i pristupačniji.

Dodatni linkovi o WordPress-u 4.6

Stare vesti:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.