Kako odabrati savršenu šemu boja za vaš sajt?

Šema boja WordPress sajt

Da li vam je teško da izaberete boje za vaš web sajt? Odabir prave kombinacije boja ne samo da poboljšava vizuelni izgled vašeg sajta, već može i izazvati povoljan odziv posetilaca u pogledu prodaja i konverzija. U ovom članku pokazaćemo vam kako da odaberete savršenu šemu boja za vaš WordPress uz razumevanje psihologije boja i korišćenjem jednog od četiri odlična izvora.

Psihologija boja

Teorija da boje mogu da utiču na ljudske reakcije je dobro istražena. Boje imaju emotivni uticaj na odluke koje donosimo i izbore koje činimo u svakodnevnom životu.

Velike korporacije troše milione dolara na izgradnju brend imidža i osobenosti svojih proizvoda. One unajmljuju stručnjake koji biraju savršenu kombinaciju boja za njihove marke i proizvode.

Boje koje koristite na vašem sajtu deo su vašeg brend imidža. Potrebno je da izaberete boje koje će izazvati povoljne emotivne reakcije na vaš brend i proizvode.

Dakle, kako saznati koje boje i kakvu vrstu reakcije tražite?

Na vašu sreću, učesnici na tržištu i psiholozi su već sproveli brojna istraživanja.

  • Crvena je boja mladosti i radosti. Odražava smelost i poverenje.
  • Zelena ima ublažujući, umirujući efekat, izaziva tih, napredan i miran emotivni odgovor.
  • Plava odražava poverenje, snagu, pouzdanost.
  • Crna izaziva prefinjen, čvrst, siguran emotivni odgovor.
  • Bela: jasnoća i jednostavnost su dva najznačajnija efekta bele boje.
  • Žuta je boja optimizma, topline, prijateljstva.
  • Narandžasta stvara zabavni, prijateljski, samopouzdan i vedar efekat.
  • Roze: senzualnost, ženstvenost, romantičnost i ljubav su osećanja koja se vezuju za ovu boju.

Ostale stvari koje treba uzeti u obzir

Suvišno je reći da je bojama neophodan kontekst da bi proizvele onaj efekat koji želite da postignete njihovom upotrebom. Vaš brend ili proizvod možda već ima određene asocijacije koje se možda, ali ne i neophodno, podudaraju sa bojama koje ste izabrali. Evo nekih stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir pre nego što odaberete šemu boja za vaš sajt:

Pre svega, trebalo bi da razmotrite postojeći brend imidž. Ako već imate logo i druge reklamne materijale, onda biste možda želeli da koristite postojeće boje.

Takođe bi trebalo da razmislite koje bi boje dobro izgledale na web-u. Ono što izgleda divno u štampi moze izgledati znatno drugačije na ekranu. Razmislite o ostalim medijima koje ćete dodavati na vaš sajt, poput slajdera, videa, slika, dugmadi “poziv na akciju” itd. Razmislite o bojama koje ćete najčešće koristiti.

Stvaranje šema boja

Nadamo se da ste do sada odlučili koje bi boje bile prikladne za vaš web sajt, imajući na umu psihologiju boja. Preporučujemo vam da izaberete najmanje dve boje koje verno predstavljaju vaš brend, i koje će izazvati odgovor korisnika kakav želite da dobijete. Kada odaberete te boje, možete da upotrebite nekoliko online alatki da napravite neograničeni broj paleta boja.

Adobe Color CC

Adobe Color CC, ranije poznat kao Kuler, predstavlja odličnu alatku za stvaranje paleta boja. Možete da izaberete “color rules”, a zatim okrenete točak. Možete da svaku boju ručno prilagodite paleti i ostatak boja će se automatski prilagoditi tako da se slažu sa color rule. Možete stvoriti palete boja i upload-ovanjem slika.

Photocopa

Colorlovers je jedan od najpoznatijih izvora inspiracija i ideja kada su boje u pitanju. Imaju neke odlične alatke za stvaranje šema boja. Jedna od njih je PhotoCopa koja vam omogućava da stvorite šemu boja pomoću fotografije. Takođe možete koristiti i njihovu osnovnu alatku koja stvara kombinacije boja jednostavnim odabirom samo jedne boje.

Material Palette

Inspirisan Google-ovim Material Design konceptom, Material Palette vam omogućava da stvorite šeme boja koristeći pravila dizajna. Dizajniran je da podstakne upotrebu šema boja u aplikacijama za mobilne telefone, ali se isto tako ove šeme boja mogu koristiti i za web sajtove.

Coolors

Coolors je odličan proizvođac šema boja. Jednostavno pritisnite space bar kako biste stvorili šeme boja. Možete da promenite boju u šemi ručno i zaključate je. Možete i download-ovati šeme boja kako biste ih koristili kasnije u vašim projektima.

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da izaberete savršenu šemu boja za vaš WordPress sajt.  Možda biste želeli da pogledate naš članak koji govori o Prilagodljivom dizajnu ( responsive web design ).

Znate li još neke alate za odabir palete boja? Podelite sa nama u komentarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.