WordPress rečnik za početnike

Rečnik WordPress pojmova

WordPress rečnik za početnike (zbunjujući termini objašnjeni!). Početniku u svetu bloginga novi termini koji se tamo koriste mogu biti prilično zbunjujući, naročito ako ima malo ili nimalo predznanja o računarima i web razvoju. U ovom članku ćemo vam objasniti neke od najčešćih termina sa kojima ćete se susresti kada počnete sa blogovanjem.

Šta je blog?

Reč blog je skraćenica od reči “weblog” – online dnevnik. Blogovi su obično lični web sajtovi na kojima pojedinci kreiraju postove o bilo čemu, od dešavanja u njihovom svakodnevnom životu, preko recepata, do komentara o aktuelnim temama, ali su se razvili toliko da ih sada koriste kompanije i organizacije kako bi pisale o važnim temama ili pružile stručno mišljenje o njima.

Blog postovi su obično raspoređeni po obrnutom hronološkom redosledu (što znači da su najnoviji postovi prikazani prvi). Ali ne brinite, uvek možete preurediti svoje blog postove korišćenjem built-in theme opcije (kao što je promena datuma), ili instaliranjem besplatnog plugin-a, kao što je Post Types Order.

Front End i Back End

Možda ćete nekad naići na reči front end i back end. Front end je deo web sajta koji krajnji korisnici (odnosno, posetioci sajta) vide kada posete sajt. Back end je deo gde se vrši kodiranje – ili, u slučaju blogera, gde se vrši upravljanje sadržajem i web dizajn. Za vas, blogere, administrator WordPress-a je vaš back end. Kada se ulogujete na svoj WordPress web sajt, ulogovali ste se na back end svog web sajta.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Ako mislite da ovi termini potiču iz drugog jezika, niste daleko od istine. Ali više nema potrebe da prevrćete očima kad god ih vidite.

CSS3, HTML5, i PHP su jednostavni i poznati programski jezici. Njih diveloperi koriste za izradu i dizajniranje sajtova. Kao bloger, verovatno nikada nećete morati da naučite ili koristite nijedan kod – posebno sada kada su page builder wordpress plugin-ovi postali tako popularni.

Bootstrap je razvojni framework koji se koristi za izradu sajtova. U pitanju je front end framework, što znači da umesto da se bavite kodiranjem jezika, vi vidite ono što krajnji korisnik vidi. Prvobitno dizajniran da podstakne doslednost unutrašnjih alatki na Tviteru, sada je proširen u skup alatki koji je dostupan svakom diveloperu.

jQuery je javascript biblioteka – softver dizajniran da učini rukovanje elementima web stranice jednostavnijim i lakšim za divelopere.

Ovo nisu pojedinosti o kojima prosečni bloger treba da brine, ali se često spominju u odlikama plugin-ova, tema i drugih aplikacija, tako da ćete sada znati šta predstavljaju kada naletite na njih.

Theme (teme)

Theme (eng. tema) je front end dizajn vašeg bloga, poznat i kao skin. Sadrži šemu boja, fontove, content layout i još mnogo toga. Većina premium WordPress tema omogućava znatno prilagođavanje i napravljene su tako da su kompatibilne sa popularnim plugin-ovima.

Kada pokrenete blog, jedna od prvih stvari kojoj se posvetite je odabir teme. Ovo vam pomaže da odredite stil vašeg bloga. Ako se ispostavi da vam se ne dopada tema koju ste odabrali, možete promeniti svoju WordPress temu kasnije bez mnogo poteškoća. Neke teme su besplatne, neke su premium (odnosno, morate ih platiti). Postoji pregršt tema dostupnih na sajtu WordPress-a, ali obično imaju ograničenu funkcionalnost i malo, ili nimalo, opcija prilagođavanja, u poređenju sa premium temama (to je nešto što treba imati na umu).

Child theme (eng. “dete” tema) se koristi sa temom “roditelj” za prikaz prilagođavanja. Kada želite da izvršite ključne izmene teme (samog koda), potrebno je da korisitite “dete” temu da biste nastavili da update-ujete temu “roditelj”.

Plugin

Plugin je tip softvera koji poboljšava funkcionalnost ili dodaje posebne karakteristike drugom softveru. WordPress ima mnoštvo plugin-ova drugih divelopera koje možete koristiti na svom web sajtu (na raspologanju su vam besplatne i premium verzije), od kupovine do galerije slika i kontakt formulara. Pretražite WordPress plugin direktorijum i redovno proveravajte naš blog da saznate više o plugin-ovima koje preporučujemo!

Obratite pažnju: WordPress plugin-ovi mogu da se koriste samo na self-hosted blogovima i web sajtovima, ne i na besplatnoj WordPress platformi!

Widget

Widget je mala softverska aplikacija koja često skuplja informacije sa web sajtova ili drugih aplikacija i prikazuje ih. Neki od primera su aplikacije za vremensku prognozu, aplikacija koja odbrojava dane do nekog dogadjaja i conversion boxes. Na WordPress-u vidžeti dodaju sadržaj i karakteristike vašim bočnim trakama, poput tag oblačića i pretraga. Mnogi plugin-ovi vam omogućavaju da dodajete vidžete na vaš sajt.

Vidžeti takodje mogu biti specifični za određenu temu, ili mogu biti prošireni korišćenjem plugin-a.

Responsive

Kada je web sajt responsive (eng. prilagodljiv), to znači da je dizajniran tako da se prilagođava ekranu bilo koje veličine, bilo da se radi o vašem smartfonu, tabletu ili desktop računaru. Da bi se valjano prilagodili, elementi se mogu sakriti ili preurediti, zavisno od veličine ekrana. U proteklih nekoliko godina prilagodjivost je postala standardna karakteristika u web dizajnu. Neke teme idu korak dalje i dodaju custom mogućnosti prilagodljivosti.

Shortcode

Shortcode-ovi su u suštini makroi, ili setovi programskih instrukcija, dizajnirani da automatski obavljaju stvari, što vama štedi vreme i trud (a nemate potrebe ni za kodiranjem). Drugim rečima, shortcode-ovi su prečice. Na WordPress blogovima, neke teme sadrže shortcode-ove koje možete upotrebiti da formatizujete sadržaj – na primer, da dodate slike ili dugmiće, ili da formatizujete citate i naslove pasusa.

Permalink, Slug

Permalink (skraćenica od “permanent link”) je URL za blog post ili web stranicu. Kada delite postove ili stranice sa drugim ljudima, permalink je web adresa koju delite.

Slug je deo URL-a koji sadrži naziv posta. Uglavnom sadrži samo nekoliko reči koje opisuju o čemu je post. WordPress automatski koristi naziv posta kao slug, ali možete da izmenite slug ako je to neophodno.

Akismet

Akismet je plugin koji filtrira spam komentare na blogu. Zamisao je da se komentari automatski ograniče da biste mogli da utrošite vreme na druge stvari – Akismet blokira prosečno 7.5 miliona spamova na sat vremena! Akismet je unapred instaliran na vašem WordPress blogu, ali moraćete da  ga aktivirate kada pokrenete sajt.

SEO

Ovo je akronim za Search Engine Optimization. U osnovi, SEO obezbeđuje vašem web sajtu da se pojavi među rezultatima pretrage, samim tim i veći broj posetilaca. Možete da unapredite vaš WordPress SEO korišćenjem bitnih tagova, kategorija i ključnih reči u postovima i naslovima, i stavljanjem naslova koji posetiocima govori o čemu se radi u postu.

Slider

Verovatno su vam slajderi već poznati, iako toga možda do sada niste bili svesni – godinama se koriste u web dizajnu. Slajderi su male galerije slika dizajnirane tako da je svaka slika prikazana par sekundi pre nego što je zameni sledeća slika. Mnoge uključuju linkove ka blog postovima ili drugom sadržaju.

Parallax

Parallax scrolling podrazumeva da se pozadinska slika pomera sporije u odnosu na ostatak sadržaja web stranice, što stvara iluziju dubine. Koristi se u video igrama i kompjuterskoj animaciji od 1980-ih godina, ali se u web dizajnu nije upotrebljavala do 2011. godine.

Trackback, Ping

Trackback-ovi su obaveštenja namenjena autorima web sajtova koja dobijaju kad god se neko poveže sa njihovim sadržajem. Ping je signal mreže koji šalje trackback. Trackback-ovi mogu da olakšaju komunikaciju među blogovima. Ponekad se koriste za ubacivanje spam linkova, tako da bi, u slučaju da koristite trackback karakteristiku, trebalo da uzmete u obzir korišćenje specijalnih trackback spam filtera.

Zaključak

Čestitamo, sada ste upoznati sa nekim uobičajenim bloging i development terminima! Možete li da se setite još nekih zbunjujućih termina? Ako niste novi u svetu bloginga, koji su vam termini bili zbunjujući kada ste bili početnik? Podelite ih sa nama u komentarima!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.