Prilagodljivi dizajn (responsive web design – RWD)

Prilagodljivi dizajn responsive web design RWD

Izraz prilagodljiv (responsive web design – RWD) se često pojavljuje u opisima i promotivnim materijalima za WordPress teme i okvire. Popularan je ne samo u WordPress-u nego i u drugim oblastima online dizajna. Iako izraz postaje sveprisutan u krugovima web dizajna i WordPress-a, lako se zaboravlja šta on tačno predstavlja i koje prednosti nudi. Nadam se da će ovaj člana pomoći svima da se upoznaju sa prilagodljivim dizajnom.

Ovaj članak o prilagodljivom dizajnu za WordPress je za one koji:

 • Nisu sigurni šta RWD znači
 • Se pitaju kakve veze ima RWD sa njima i njihovim sajtom
 • Su zainteresovani za prednosti koje RWD nudi
 • Žele da znaju kako da naprave svoj WordPress sajt prilagodljivim
 • Traže poslovne prilike vezane za RWD

Šta je RWD?

Ako ste proveli neko vreme istražujući WordPress teme ili web dizajn uopšte u toku poslednjih nekoliko godina, onda mora da ste u nekom momentu naišli na izraz prilagodljivi web dizajn. Sajtovi koji imaju prilagodljiv dizajn koriste fluidni raspored koji se preoblikuje tako da najbolje odgovara veličini ekrana vašeg uređaja. Web sajt prepoznaje veličinu ekrana korisnika i potom prikazuje sajt u dimenzijama koje najviše odgovaraju.

Cilj RWD-a je da osigura dobru vidljivost sajta, korišćenje i navigaciju na smart telefonu kao i na desktop kompjuteru ili drugom ekranu bilo koje širine.

Osim ovoga, druge karakteristike RWD su:

 • Fleksibilne slike koje menjaju veličinu da bi se uklopile u raspored i dimenzije stranice, uključujući i istaknute i pozadinske slike.
 • Reorganizacija i pozicioniranje menija, vidžeta i drugih elemenata da bi sajt bio što upotrebljiviji na malim ekranima.
 • Višestruke CSS liste stilova koje se biraju zavise od pretraživača i veličine ekrana na kome se prikazuje sajt.
 • Uključivanje mobilnih spečifičnih navigacionih karakteristika kao što su slider-i i interface ekrana na dodir.

Prednosti korišćenja RWD-a:

 • Nema potrebe da se pravi i upravlja paralelnim sajtom samo za mobilne telefone
 • Obezbeđuje dostupnost sajta na različitim uređajima
 • Pridržava se preporuke Google-a za pravljenje optimizovanih sajtova za mobilne telefone

Zašto je pravo vreme za RWD?

Neke od statistika koje to dokazuju su:

 • 56% odraslih Amerikanaca ima smart telefone (Pew; Maj 2013)
 • 35% odraslih Amerikanaca ima teblet uređaje (Pew; Maj 2013)
 • 63% odraslih u UK ima stalan pristup internetu (ONS, 2013)
 • 1083 milijarde smat telefona je u upotrebi širom sveta (SA, 2012)
 • 28% online kupovina je obavljeno preko teblet uređaja (pwc, 2012)

Nadam se da su vam ove statistike pokazale važnost WordPress sajta pogodnog za mobilne uređaje. Ako koristite WordPress da poboljšate online kupovinu, pokrenete poslovni sajt ili objavite svoj blog, RWD je prava stvar za vas.

Kako da počnete sa RWD za WordPress

Najbolja stvar kod WordPress-a je veliki broj dostupnih tema za platformu. Korisnici WordPress-a mogu da izaberu jednu od sve većeg broja tema dizajniranih za različite svrhe – blogove, nove sajtove, online prodaju, lične portfolije…

Srećom WordPress dizajneri su prihvatili RWD što znači da premium i besplatne teme na platformi imaju prilagodljiv dizajn.

Prelazak na prilagodljivu temu

Ako tek treba da pređete na prilagodljivi dizajn onda je najlakše to uraditi prelaskom na prilagodljivu temu. Ne samo da je prelazak na prilagodljivu WordPress temu najlakši i najefikasniji način, nego je i najomiljenija metoda koja omogućava prilagodljivost različitim veličinama ekrana.

Sa mnoštvom odličnih prilagodljivih WordPress tema na raspolaganju pravi je momenat da se izabere nova tema.

Konvertovanje postojeće teme

Ako ste zadovoljni sadašnjim dizajnom vašeg sajta,  prebacivanje postojeće WordPress teme u prilagodljivu je odgovarajuća opcija za vas. Međutim, u zavisnosti od toga koliko je kompleksna i bogata tema, ovo bi mogao da bude veliki poduhvat. Ukoliko nemate potrebne CSS veštine i znanje web dizajna onda će ovo biti gubljenje vremena. Unajmljivanje iskusnog programera na sajtu poput Elance je možda bolja opcija za konvertovanje neprilagodljive WordPress teme.

Poslovne mogućnosti za Web dizajnere

Veći broj korisnika interneta preko uređaja sa malim ekranima stvorio je nove probleme za poslovne ljude koji su stvorili svoje online prisustvo pre više od godinu dana. Vlasnici preduzeća i oni koji svoje usluge reklamiraju online sa starim sajtovima teško mogu da iskoriste prilagodljivi dizajn s obzirom na starost njihovih sajtova. To znači da odbijaju potencijalne klijente koji ne mogu da vide njihov web sajt preko mobilnog uređaja.

Kao i kod ostalih problema, javlja se velika potražnja za onima koji mogu da obezbede rešenje. Za web dizajnere koji znaju kako da da obezbede prilagodljiv web sajt, odličan je trenutak da nađu nove klijente. Nudeći prilagodljiv WordPress sajt je najbolji način da reklamirate svoje usluge. To je zato što nudite vredno rešenje onima čiji sajt nije pogodan za mobilne uređaje. Dok pripremanje sajta za prilagodljivu rezoluciju može predstavljati glavobolju za neke, za za one koji se razumeju u to i koji mogu da srede problem je to odlična poslovna prilika.

Zaključak

Smart telefoni, tableti i drugi mobilni uređaji će biti sve popularniji. Ignosrisanjem njihove popularnosti možete samo da smanjite broj posetilaca i klijenata ako im ne ponudite dizajn sajta pogodan za mobilne uređaje. Za korisnike WordPress-a, najbolji način da iskoriste upotrebu smart telefona i drugih uređaja sa malim ekranima jeste da iskoriste prilagodljive teme. Za one koji i dalje koriste neprilagodljive teme, najbolje je da ih konvertuju u prilagodljive.

Međutim, za one koji su spremni da prihvate promenu i prebace se na prilagodljive WordPress teme, sada je najbolje vreme da osveže izgled svog sajta i privuku broj korisnika interneta koji surfuju na njihovom sajtu preko malih ekrana.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da razumete šta je tačno prilagodljivi web dizajn. Možete da pogledate i listu najboljih Plugin-ova za pravljenje sajta prilagodljivog za mobilne uređaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.