Saradnik WordPress-a šta, kako, gde?

Saradnik WordPressa zajednica WordPressa

WordPress pruža ne jednu, ne dve, već mnoštvo mogućnosti milionima ljudi širom sveta. Bilo da su u pitanju preduzetnici, diveloperi, agencije, medijske kuće, frilenseri itd, WordPress svima pruža priliku da iskažu svoje mišljenje ili priliku za poslovanje. Možda zvučimo kao pokvareni gramofon, ali tajna WordPress-a leži u njegovoj lepoti, eleganciji, kao i činjenici da ga je lako razumeti i koristiti. Takođe je neverovatno lako uključiti se u WordPress projekat. Kao WordPress korisnik, zašto ne biste želeli da sarađujete sa WordPress-om? Zar vas ova platforma nije već mnogo inspirisala? Možda čak i omogućila da platite hranu koja je trenutno na Vašem stolu? Šta mislite o saradnji zarad održavanja prijateljskog duha i uzvraćanja?

Saradnja podiže Vaš ugled u zajednici

Želite da postanete ugledan WordPress pro? Hoćete da ono što govorite ili radite ima nekog značaja, zar ne? Želite da učvrstite autoritet u svojoj izabranoj WordPress niši?
Pa, znate kako, imati tehničke sposobnosti je sjajno, ali sve dok niste spremni da pomognete drugima – posebno kada za to niste plaćeni – nećete imati mnogo autoriteta. Naposletku, emocije su najvažnije, odnosno kako činite da se druge osobe osećaju. Osećanja u drugoj osobi izazivate tako što se ponašate ljudski, ne svojim tehničkim sposobnostima.
Saradnja sa WordPress-om, bez obzira na to u kojoj meri je ostvarena, može imati ogroman uticaj na Vaš ugled unutar zajednice. Poznati i poštovani korisnici WordPress-a imaju nešto zajedničko – aktivno doprinose platformi i zajednici izgrađenoj oko nje.

Saradnja vodi ka većem broju poslovnih veza

Ako to nije očigledno, WordPress je tesno povezana zajednica, što znači samo jedno. Ako povučete dobre poteze, možete biti upućeni na brojne poslove. Kao što smo već ustanovili, saradnja podiže Vaš ugled, a veći ugled podrazumeva i veći broj poslovnih veza. To je jednostavna činjenica.
Kao WordPress profesionalac, ili korisnik, uopšteno govoreći, većinu Vaših poslovnih mogućnosti i partnera naći ćete upravo unutar zajednice. Saradnja sa zajednicom i održavanje bliskosti sa njenim članovima je, dakle, najbolji primer očuvanja poslovnih (ali i ličnih) veza.
Želite još poslovnih prilika? WordPress je u stalnoj potrazi za ljudima koji mogu pomoći sa kodiranjem, dizajnom, prevodom, dokumentacijom i još mnogo toga. Postoji mnogo načina saradnje sa kojima ćete se bliže upoznati u drugom delu ovog posta.

Obogaćena sredina za učenje

Da, tako je, učenje se odvija kada se uključite u igru, ne dok stojite po strani. Naučio sam tako mnogo o WordPress-u u vrlo kratkom vremenskom periodu da ponekad pomislim kako sam preopterećen informacijama. Ali morao sam da se pre svega udubim u WordPress i bio sam šokiran svojim slabim poznavanjem platfome. Još uvek učim o njoj, činim i svoj doprinos tu i tamo i pritom se zabavljam. Ako ostavimo zabavu po strani, šta učenje od WordPress zajednice čini za Vas? Postaćete pametniji savetnik, diveloper, dizajner, bloger itd, a svako želi da ima pametnog igrača u svom timu. Vaše znanje i vrednosti rastu mnogostruko, a još više kada sarađujete sa WordPress-om.

Kako doprineti WordPress-u?

WordPress Core Diveloper

WordPress je primarno izgrađen na PHP i MySQL, ali i drugim web tehnologijama. Ako ste dobro upućeni u bilo koju od ovih oblasti, možete da upotrebite svoje stručno znanje kao WordPress core diveloper. Platformi WordPress uvek su potebne nove karakteristike i poboljšanja. Možete dati svoj doprinos kao diveloper, posvetite se i pomozite WordPress-u da raste na sjajan i jedinstven način. Vaši zadaci kao WordPress core saradnika podrazumevaće razvoj novih karakteristika, testiranje, bug gardening i objavu update-ova.

Web dizajner

WordPress je open source projekat, odnosno rezultat zajedničkog rada na hiljade saradnika, tako da niko nije plaćen da osmisli dizajn. Za skicu dizajna i njegovu realizaciju odgovorni su dizajneri saradnici i UXeri. Sadašnji izgled WordPress-a, u pogledu dizajna, ima da zahvali upravo njihovim doprinosima. Naravno, još uvek čekamo da vidimo lepotu i genijalnost Vašeg doprinosa, zato nas nemojte držati u neizvesnosti. Kao web dizajner ili UX stručnjak možete doprineti i WordPress projektu za mobilne telefone, jer svi znamo da je u njima budućnost, a možete sarađivati i sa theme review timom kako biste krajnjim korisnicima obezbedili samo najbolje dizajnirane teme. Uopšte uzev, Vaša glavna dužnost je da WordPress učinite lepim.

WordPress pisac

Ako ste dobri sa rečima, na WordPress-u ima posla i za Vas. Kao projektu u razvoju, WordPress-u je stalno potrebna update-ovana dokumentacija. Ovde Vi stupate na scenu kao pisac.
Pridružite se timu odgovornom za dokumentaciju i bićete zaduženi za priručnike, Codex, inline docs, administratorsku pomoć i developer.wordpress.org između ostalog. Nikada nismo besposleni, zato ne oklevajte da posetite naš oficijalni blog kako biste postali član WordPress tima za dokumentaciju.

Prevodilac

Da li ste poliglota? Govorite španski sa istom lakoćom kao i ruski, francuski ili možda svahili? Voleli biste da koristite WordPress na svom maternjem jeziku? Naravno da biste voleli. Ko ne bi?
Evo i prilike. Doprinesite WordPress-u tako što ćete pomoći da se platforma prevede na koji god jezik želite. I to nije sve, WordPress zajednica poliglota Vam omogućuje da pomognete u kreiranju alatki koje će olakšati prevođenje WordPress-a, kao što je npr. WPML.

Pružanje podrške

Jedan od najlakših a efikasnih načina doprinosa WordPress-u, pružanje pomoći na forumima podrške, mogao bi da Vam posluži da ostavite svoj trag u WordPress zajednici. Mantra koja ovde funkcioniše je “svako zna odgovor na neko pitanje”, stoga ne budite stidljivi, ne časite časa, pomozite ostalim ljubiteljima WordPress-a. Forumi podrške biće Vaša jača strana, Vaše bojno polje na kome ćete dobiti rat. Očigledno je da smo igrali mnogo ratnih igara u poslednje vreme, ali najbolji način da počnete je odgovaranjem na pitanje na forumu podrške, ovog trenutka. Saznajte kako možete doprineti WordPress-u tako što ćete podržati korisnike na blogu podrške.

Organizator događaja

Volite da organizujete žurke? Da okupljate prijatelje? Ako je događaj Vaše drugo ime, to znači da ste potrebni WordPress-u. Pridružićete se elitnom timu ostalih saradnika iz svih delova sveta koji “nadgledaju zvanične događaje, programe za mentorstvo, inicijative za promovisanje različitosti, napredak saradnika i druge načine rasta WordPress zajednice”. Organizovanje događaja zvuči zabavno, a kada radite nešto što volite za platformu koju obožavate, san postaje java, što znači da će se zabava učetvorostručiti. Organizovaćete WordCamp-ove i sastanke za Vašu lokalnu WordPress zajednicu, a pomoći ćete i oko svetskih WordPress događaja.

Sensei

Ako volite da prenosite znanje, istog trena možete započeti svoj posao saradnika u nastavnom kadru WordPress-a. Šta podrazumeva posao učitelja ili trenera unutar WordPress zajednice? U ovoj ulozi Vi biste bili odgovorni za kreiranje nastavnog materijala dostupnog za download, identičan onom koji instruktori koriste u pravim radionicama. Pisaćete/Stvaraćete potpuno nove lekcije, menjaćete već postojeće, dizajniraćete izgled lekcija i/ili proveravaćete da li ih je moguće održati. Ovo može biti i veliko saznajno iskustvo za Vas.

Važni linkovi

Zaključak

Doprinos WordPress projektu Vam omogućuje da se odužite platformi i zajednici za sve što su one pružile Vama. Sarađivati je dobra karma, a uz to pomaže i da WordPress napreduje, što je i u Vašem i u našem interesu. Uključiti se u WordPress projekat. Postanite saradnik još danas.

3 thoughts on “Saradnik WordPress-a šta, kako, gde?”

 1. Postovani,
  Bilo bi mi zadovoljstvo da postanem prevodilac WordPress-a. Profesor sam engleskog jezika sa dugogodisnjim iskustvom na svim poljima sto se jezika tice.

  Sta je neophodno i kako mogu postati saradnik ovog tipa za Vasu platformu?

  S postovanjem,

  Nada

 2. Poštovani,
  htela bih da postanem Worppress pisac. Završila sam novinarstvo,
  pa me interesuje kako bih mogla da postanem saradnik.
  S poštovanjem,
  Sofija Vrebac

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.