Da li novi WordPress zasnovan na Javascript-u otežava sve?

Da li novi WordPress zasnovan na Javascript-u otežava sve? WPAurora WordPress Srbija

Razlog za uvođenje novog „open source“ WordPress.com interfejsa „Calypso“ (platforma zasnovana na Javascript-u) vrlo je jednostavan. Postojanje već urađenih stvari i biblioteka u PHP-u bilo je od ogromne koristi kompaniji i WordPress zajednici još od osnivanja kompanije 2003. godine, i njegovo korišćenje je imalo smisla pre tri, pet, a naročito pre deset godina. Ali, u prebrzom svetu u kome vodeću ulogu imaju mobilni telefoni, postao je smetnja.

Mišljenje vođe projekta

Ili je bar to mišljenje Endija Pitlinga, vođe projekta „Calypso“. Pitling i ostatak glavnog WordPress tima zapitali su se: „Kako bi wordpress.com izgledao kada bismo danas počeli da ga unapređujemo?

Odgovor na to pitanje javio se u vidu novog admin interfejsa, koji udaljava WordPress od MySQL-a i PHP-a, i približava ga Javascript-u i REST API-u.

„Calypso“ predstavlja najveću promenu u WordPress-u od njegovog osnivanja. Očekivano, novi interfejs je naišao na različite reakcije. Dok se većina iskusnih divelopera, sa odličnim poznavanjem Javascript-a, obradovala novom, brzom, jednostavnom i prilagodljivom interfejsu, drugim korisnicima je malo teže da se prilagode promeni.

Da li učiti Javascript?

WordPress je, kao aplikacija zasnovana na PHP-u, oduvek bio pogodan za korisnike PHP-a. Javascript je potpuno drugačiji i mnogo komplikovaniji od HTML-a ili CSS-a. Čak ni glavni članovi WordPress tehničkog tima prvih nekoliko meseci razvoja nisu mogli da se naviknu na promenu.

Učenje Javascript-a predstavlja naglu promenu, koja je iznenadila i razbesnela korisnike koji uopšte nisu želeli da nauče novi programski jezik.

Mišljenje osnivača WordPress-a

Međutim, osnivač i generalni direktor WordPress-a, Met Malenveg, kaže da budućnost veba leži u Javascript-u, bez obzira na to da li su korisnici spremni da ga koriste ili nisu. Možda jeste tačno da je prelaz iznenadan, ali zaista vredi. Novi interfejs komunicira sa WordPress-om koristeći samo REST API, što ga čini neverovatno lakim i brzim. Stranice se doslovno trenutno učitavaju na desktopu i mobilnom telefonu, i na oba uređaja izgledaju isto.

Korisnici sada mogu da uređuju svoje sajtove bilo gde, sa bilo kog uređaja, i mogu odmah videti promene, bez osvežavanja stranice. Takođe, mogu da upravljaju sajtovima koji podržavaju WordPress i Jetpack sa jednog URL-a, uz pomoć novih funkcija za uređivanje, koje omogućuju lake prikaze i instant objavljivanje unutar stranice.

„Calypso“ je daleko bolja i prilagodljivija platforma od starog WordPress interfejsa. U potpunosti je open source, što znači  da se bilo koji problem može rešiti. Naravno, istina je da je ovo nezgodna promena, i da donosi neočekivani stres diveloperima koji se možda ne osećaju spremnim za ovaj skok na Javascript, ali činjenica je da diveloperi moraju znati ovaj jezik ne bi li napredovali.

Zasad, korisnici WordPress-a mogu da izaberu da koriste samo stari interfejs, ali kako ambiciozni diveloperi mogu da ostanu zarobljeni u prošlosti, kada je, po rečima Meta Malengvena, tu „novi, sjajni open source izum koji unapređuje posao?“ Koliko dugo tvrdoglavi PHP diveloper treba da čeka dok mu sajt ne postane zastareo?

Zaključak

Neće samo njihov sajt tada zastareti, već i njihove veštine i sposobnosti. Svidelo Vam se to ili ne, „Calypso“ je budućnost WordPress-a, i iako predstavlja trnovit put, izuzetno je uzbudljiv. Ne časite časa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.