Kako rešiti problem sa memorijom?

Problem sa memorijom WordPress

Čak i kada sve uradite “by the book” postoji šansa da umesto Vašeg sajta dobijete grešku. Kada instalirate WordPress “out of the box” na početku imaćete skromni limit što se tiče upload-ovanja slika, video zapisa. Slična priča se odnosi i na PHP, odnosno memory limit koji sluzi za izvršavanje plug-inova i skripti.

Prilikom upload-ovanja velikih fajlova ćija veličina prelazi definisani limit dobićete sledeću grešku:

The uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini

U slučaju da imate previše plugin-ova ili neki od njih zahteva više memorije dobićete sledeću grešku:

Fatal error: Allowed memory size of 14325678 bytes exhausted (tried to allocate 4345678 bytes) in /home/your-username/public_html/wp-includes/plugin.php on line 1000

Rešenje problema je jednostavno, ali opet može biti problematično u zavisnosti od vrste hostinga koji imate, odnosto konfiguracije servera.

Izmena php.ini fajla

Lokacija php.ini ili php5.ini fajla zavisi od konfiguracije samog servera. Prva lokacija gde treba potražiti je public_html ili www folder gde se nalaze ostali fajlovi WordPress-a. Ili u nekim slučajevima lokacija php.ini fajla je u folderu wp-admin. Ako fajl ne postoji kreirate php.ini fajl. Nakon lociranaj fajla potrebno je uneti određene izmene:

upload_max_filesize = 1000M
post_max_size = 2000M
memory_limit = 3000M
file_uploads = On
max_execution_time = 180

Slovo M označava megabytes. A vrednost max_execution_time je u sekundama (vreme koji je potrebno da se neka skripta učita ili izvrši). Nakon što izvršite izmene potrebno je obrisati “keš” (browser’s cache).

Izmena .htaccess fajla

Ako izmena unutar php.ini fajla iz nekog razloga nije dovoljna sledeći korak je izmena i dodavanje parametara unutar .htacces fajla. Razlika u parametrima je što ispred svakog treba dodati php_value. Sledeće izmene treba dodati na kraju .htaccess fajla:

php_value upload_max_filesize 1000M
php_value post_max_size 2000M
php_value memory_limit 3000M
php_value max_execution_time 180
php_value max_input_time 180

Bitna napomena: kako i kod php.ini fajla, nakon izmene potrebno je obrisati, očistiti keš (browser’s cache).

Izmena wp-config.php fajla

Ako nijedna od prethodnih opcija nije uspela da reši problem ostaje nam izmena wp-config fajla. Potrebno je dodati sledeću liniju koda i isprazniti keš (browser’s cache).

define('WP_MEMORY_LIMIT', '3000M');

Zaključak

Ako iz nekog razloga niste uspeli da otklonite grešku ili ne možete da locirate fajlove php.ini, .htaccess ili problem sa memorijom se nastavlja sledeći korak je podrška (kontaktirajte podršku Vaše hosting firme) i potražite pomoć. Više o php.ini fajlu možete pronaći na sajtu php-a.

One thought on “Kako rešiti problem sa memorijom?”

  1. Takođe možete koristiti WP plugin “Tuxedo Big File Uploads” koji povecava max upload size. Meni je pomogao u mnogo slucajeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.