Kako napraviti što pristupačniji sajt?

Kako napraviti što pristupačniji sajt?

Pri pokretanju Vašeg sajta, verovatno imate na umu nekoliko različitih stvari. Ako ste kao većina, pristupačnost nije na vrhu vaših prioriteta.
Šta je pristupačnost? Sudeći po W3C (World Wide Web Consortium), pristupačnost predstavlja stepen mogućnosti upotrebe Interneta od strane osoba sa invaliditetom. Preciznije, kolika je moć opažanja, razumevanja, upravljanja i uzajamnog dejstva osoba sa invaliditetom i Web-a, kao i njihovog doprinosa u radu samog Web-a.

Ljudi sa različitim vrstama invaliditeta imaju veliku želju da koriste Internet i da za njih to bude prijatno iskustvo. Pristupačnost, dakle, predstavlja prilagođavanje sadržaja stranice što je većem mogućem broju različitih korisnika, kako bi oni u njima mogli da uživaju.
Napraviti stranicu pristupačnom koristeći WordPress ne bi trebalo da bude teško. WordPress nudi sve potrebne alatke kako bi omogućio da se to ostvari. Bili biste iznenađeni kako suptilne stvari mogu da predstravljaju veliku razliku za one koji koriste stranice pomoću raznih uređaja.

Šta čini sajt pristupačnim?

Iako postoji mnogo detalja koji mogu da unaprede pristupačnost, neki opšti kriterijumi moraju biti ispunjeni.

Osnovne stavke neophodne da bi stranica bila pristupačna su:

Korišćenje ’’čistog’’ HTML-a

Ova stavka bi trebalo da se poštuje u svakom slučaju, ali dobar HTML (Hypertext Markup Language) čini stajt mnogo pristupačnijim. Korišćenjem pravilih zaglavlja, pravilno označenih lista nabrajanja, tagova, pravilnih opisa, posetiocima od početka jasno stavljate do znanja šta se nalazi na stranici i gde se određeni sadržaji nalaze. Takođe, sve to olakšava korišćenje stranice korisnicima koji je čitaju koristeći razne uređaje.

Podrška korišćenja tastature

Stavka u rangu prethodne. Neophodno je obezbediti pristupačnost sajta tastaturom. Miš i trackpad ne smeju biti jedini način pristupa svim sadržajima stranice. Bez mogućnosti podrške tastature posetilac neće biti u mogućnosti da pristupi željenim sadržajima.

Ponuda alternative sadržaja u obliku teksta

Pretpostavlja se da neće svi korisnici biti u mogućnosti da vide foto i video sadržaje. Iz tog razloga poželjno je imati tekstualne opise svih multimedijalnih sadržaja na stranici koju pravite.

Korišćenje ’’style – free’’ opcije

Još jedna stvar o kojoj je potrebno razmisliti jeste pravljenje jednostavnijih verzija stranice koje se mogu koristiti na što više različitih podloga. Stvar je u tome da se izbegne bilo kakvo žrtvovanje sadržaja, izgleda stranice ili navigacionih elemenata. Iz ugla programera ovo je izvodljivo iz aspekata razdvajanja strukture stranice i njenog sadržaja.

Korišćenje ARIA oznaka

Dizajniranje pomoću Accessible Rich Internet Applications znači korišćenje oznaka bez HTML-a, i sadržaj koji govori korisniku šta čita, u kom delu stranice se nalazi i šta da radi dalje. Ovo je poželjno povezati sa čistim HTML-om.

Napraviti velike kontraste

Još jedna važna stvar je ponuda opcije korišćenja velikih kontrasta. Naravno, mnogo je lakše od starta dizajnirati stranicu sa velikim kontrastima, ali ako imate na umu određeni izgled stranice koji nije takav, poželjno je uvrstiti korisniku opciju velikih kontrasta.

Ukinuti vremenske limite

Preporučljivo je da svaki multimedijalni sadržaj na stranici može biti pauziran i ponovo korišćen koliko god puta korisnik to bude želeo. Takođe, ponudite alternative za sve korisnike sa invaliditetom kad budu dolazili u kontakt sa vremeski osetljivim sadržajima kao što je kviz i slično.
Pravljenje vrhunske WordPress stranice koja je pristupačna može se raditi ručno. Ima mnogo uputstava koje su od pomoći u tom pravcu. Bitno je napomenuti da postoji mnogo unapred pripremljenih tema koje mogu ostvariti cilj sam po sebi. One su napravljene kao i sve ostale teme ali nude mnogo dodatnih sadržaja, kodova i drugih dodataka koji su napravljeni po WCAG standardima.

Korišćenje WAVE alatke

WAVE alatka pomaže pri ocenjivanju pristupačnosti. Radi se o besplatnoj alatki pod imenom Web Accessibility Evaluation Tool koja je napravljena od stranje WebAIM-a.
Funkcioniše po principu ocenjivanja stranica u nekoliko kategorija uključujući zaglavlja, tekstove, tagove, zaglavlja, kontraste, i mogućnost lakog korišćenja pomoću ekrana.

Koncentracija na pristupačnost

Na prvi pogled, napraviti pristupačnu stranicu je dodatni posao. Naravno, prilikom pravljenja stranice postoji mnogo koraka koji se moraju ispuniti pre postavljanja na internet, imati na umu pristupačnost znači dodati još nekoliko poslova na tu listu koraka.

Trenutno teme koje su prilagođenje pristupačnosti ( Accessibility Ready )

Lista besplatnih tema.

Izdvajamo temu:

Popper By Morten Rand-Hendriksen

Zaključak

Pristupačnost ne treba da se posmatra kao opcija.  Ako pravimo stranicu sa dobrim dizajnom, zbog brzine, funkcionalnosti i korisničkog iskustva, moramo takođe uzeti u ozbir iskustvo i korisnika sa invaliditetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.